Київська земля Шуфрича допомогла донецьким "замутити" кредит на 47 млн.

З-поміж багатьох активів у родини Шуфрича є 8 гектарів землі на мальовничому березі Дніпра під Києвом. Як з’ясувалося, за допомогою цієї землі донецька фірма отримала додаткових 47 мільйонів гривень кредиту у банку друга сина Януковича, які так і не повернула, повідомляє "Радіо "Свобода". Постраждалі – вкладники збанкрутілої фінустанови, що стоять у черзі по свої гроші.
Видання «Форбс» оцінює статки Шуфрича у 219 мільйонів доларів, він посідає 20-е місце у Топ-100 найбагатших українців. «Форбс» пише, що Шуфрич залишається співвласником найбільшої приватної нафтогазовидобувної компанії «Нафтогазвидобування».
Його родина опікується футбольним клубом «Говерла». А зовсім нещодавно програма «Схеми» з’ясувала, що депутат володіє ще й акціями Київського річкового порту, який чекає на реконструкцію.
Журналісти програми «Схеми» натрапили на цікаву історію, пов’язану із Нестором Шуфричем та виведенням грошей із банку друга сина Януковича.
В афері використали ділянку – 8 гектарів дорогоцінної землі під Києвом, що належить родині Шуфрича. Нині її ринкова вартість – це десятки мільйонів гривень, вагомий актив нардепа.
Свої найкращі часи банк пережив у період президентства Януковича. Експерти пов'язують успіхи «Південкомбанку» товариськими стосунками екс-голови наглядової ради Руслана Циплакова та Віктора Вікторовича Януковича – нині покійного сина колишнього президента.
Руслан Чорний, шеф-редактор інформаційного агентства «Фінансовий клуб», зазначає: «Циплаков був у дружбі з молодшим сином Януковича, у них був спільний інтерес, вони займалися гонками, тачками. Сам Циплаков, користуючись знайомством із Януковичем, з ноги відкривав двері кабінетів».
Де перебуває Руслан Циплаков зараз, невідомо. Банком керує уповноважена особа Фонду гарантування вкладів. Її завдання – знайти кошти, щоб розрахуватися з потерпілими вкладниками.
Неповернутий кредит у 117 мільйонів гривень плюс відсотки – загалом понад 156 мільйонів гривень. Така сума безслідно зникла з «Південкомбанку» перед введенням тимчасової адміністрації. І тут виринає ім’я Нестора Шуфрича. Ось спрощена схема того, що відбулось.
Із матеріалів судової справи. 17 липня 2012 року маловідома донецька фірма «Алітек» взяла кредит у «Південкомбанку» у розмірі 70 мільйонів гривень під 17% річних терміном на один рік. Трохи згодом «Алітек» взяв у банку ще 47 мільйонів. Під ці додаткові кошти Нестор Шуфрич і заклав свою ділянку площею 8 гектарів у місті Козині, виступив поручителем. У разі неповернення боргу банк може забрати землю.
Але зрештою «Алітек», який опинився на окупованій території, коштів прогнозовано не повернув. А власну ділянку у Козині Шуфрич вивів з-під застави рішенням Апеляційного суду Київської області у 2014 році, коли у банку почалися проблеми. Таким чином банк не отримав ні 150 мільйонів гривень (це включно із відсотками), ні землі Шуфрича.
Юрист Роман Маселко звертає увагу на те, що земельна ділянка була виведена з-під застави без договору із банком про розірвання іпотеки Шуфричем у 2013 році. І попри це, у 2014 році Апеляційний суд Київської області за позовом Шуфрича визнав іпотеку припиненою. Суд встановив, що банк листувався із Шуфричем та інформував про виведення ділянки з іпотеки.
«Виникла така підозра, що документи, рішення кредитного комітету про те, щоб вивести цю земельну ділянку з іпотеки, яка є алогічною, далі всі ці звернення про те, що зявитися туди-то, туди-то – вони ж є в простій письмовій формі, вони особливо ніде не реєструються, і довести, що вони справді були, доволі тяжко», – зазначає юрист.
Від початку цю землю, зазначають юристи, родина нардепа отримала не без скандалів. «Незаконність цього розпорядження якраз і полягає в тому, що земельні ділянки, розташовані в межах села, а Обухівська РДА видала цю землю, незважаючи на те, що вона в межах села. Тому воно все є незаконне», – розповідає юрист Артур Резник.
«Схеми» пройшли складний шлях, аби запитати народного депутата Шуфрича про те, як він пояснить те, що з «Південкомбанку» було виведено чималу суму під заставу його ділянки, яка зрештою залишилася у нього.
На робочому місці – у парламенті – депутата ми так і не застали. Дані про реєстрацію з сайту Верховної Ради показали, що під час шести реєстрацій минулого тижня Шуфрич був присутнім лише один раз, а в кулуарах він не з’являвся. При цьому його прес-секретар заявила про неможливість зустрічі з народним обранцем.
Але попри брак часу на парламент та спілкування з журналістами, в п'ятницю увечері Нестор Шуфрич з’явився в ефірі політичного шоу «Шустер Лайв». Тож знімальна група «Схем» вирушила туди.
Утім, Нестор Іванович Шуфрич переконує, що його підставили.
Під час перерви у шоу нардепу все ж довелося поспілкуватися з журналістом «Схем». Він розповів просто-таки детективну історію про оборудку з банком: «Ми виступали з договором поруки за фірму, яка повернула кредит. І ми були дуже здивовані, що договір іпотеки не було розірвано і що під цей договір хтось інший взяв кредит – просто скористалися ситуацією». На запитання до Нестора Шуфрича, як можна було укласти договір іпотеки без нього самого і без його підпису, нардеп Шуфрич відповів: «Я думаю, що елементарно. Якщо є відповідні зв'язки, це реально. Це якраз є тим питанням, з яким я доручив розібратись нашим адвокатам».
Чи можна повірити в те, що Нестора Шуфрича, народного депутата від Партії регіонів, підставили під час правління країною Партією регіонів, використавши банк, пов'язаний із Партією регіонів? І чому нардеп заявив про це лише тоді, коли стало зрозуміло, що банк ліквідують і його землю можуть забрати за борги?

"Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий