Очільник Луганської ОВЦА Тука відстоює інтереси клану Єфремових?

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука поділився своїм досвідом "боротьби" з корупцією на Луганщині. Він розповів, що до нього зателефонував "місцевий активіст" і попросив прийняти власника компанії "Агротон" Юрія Журавльова. Бізнесмен, зі слів п. Туки,повідав голові ЛОВЦА,що "Агротон" – це велика компанія, що має в числі своїх акціонерів дуже шанованих західних партнерів. Компанія пройшла процедуру IPO і її акції публічно торгуються на Варшавській біржі.
"Саме по собі ЦЕ говорить вже про багато що і викликає повагу!" – підкреслює Тука.
"Кілька років тому "Агротон" уклав інвестиційний договір, згідно з яким він узяв на себе зобов'язання інвестувати в Новоайдарський елеватор чималі кошти і використовувати цей об'єкт для ведення своєї господарської діяльності. Компанія виконала повністю взяті на себе зобов'язання і спокійно працювала, зберігаючи на елеваторі своє зерно.
Деякий час тому, у пана Журавльова з'явилися "гості", які повідомили йому приблизно наступне: "Вам би, пане Журавльов, варто було б поділитися з поважними людьми", натякаючи, при цьому на те, що договір оренди елеватора може бути і розірваний... Ходоки були елегантно відправлені подалі.
Перед в'їздом на територію елеватора з'явилася група "небайдужих" громадян (за наявною у мене інформацією – родом з Харькова) на чолі з якимсь громадянином,який представився керівником Луганського відділення ДАК "Хліб України", або "державної продовольчої зернової компанії". Цей представник, пред'являючи якийсь незрозумілий папір, вимагав забезпечити йому доступ на територію елеватора для здійснення контролю та перевірки стану зберігання зерна. При цьому група осіб, яка прибула разом з ним в район, перекрила проїзд автотранспорту, заблокувавши роботу елеватора.
Я зв'язався з міліцією і з військовим комендантом: так, біля в'їзду на узбіччі стоїть група осіб близько 10-ти чоловік. Але тому що в даний момент на території елеватора ніякого транспорту немає, то вони нічого не блокують, а просто стоять в очікуванні. Тобто, формальних ознак порушення громадського порядку немає.
А тепер розберемося в тому, "звідки ноги ростуть". Жила-була державна акціонерна компанія "Хліб України", що об'єднувала в собі масу елеваторів по всій Україні. Частина цих споруд була відверто збиткова, частина – вельми рентабельна. І ось, знайшлися нарешті "справжні професіонали", які вирішили: а навіщо тягти збиткові елеватори? Резонно! Взяли ці "міцні господарники" і створили якесь підприємство ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України". І, під чуйним професійним керівництвом Партії Регіонів на чолі з тодішнім міністром АПК Присяжнюком практично всі "цікаві" елеватори, що знаходилися у державній власності, були виведені зі складу ДАК "Хліб України" і передані новій "сімейній" структурі, а державі залишили лише борги і "дірку від бублика".
Саме люди ДАКу в даний момент і продовжують блокувати роботу елеватора.Не встиг набрати весь текст. Дзвінок: "Блокада триває". Виїжджаю сам на місце. Виїхав. "Розрулив". Ніяких, підкреслюю, НІЯКИХ силових захоплень відтепер в області не буде!!! Є суперечка – до суду і до судових виконавців. Щоб не було спокус, видам відповідне розпорядження про заборону використання в області будь-яких ЧОПів до закінчення АТО!
p.s. Відразу уточню спеціально для всяких-різних "експертів": ні під кого Тука НЕ ліг, ні на які потоки не сів, ніяку частку ні від кого не отримав", – пише голова ЛОВЦА.
Ну що ж, подивимося, чи справді п. Тука відстояв справедливість і "не під кого не ліг", як він сам вишукано висловлюється.
Громадські діячі та мешканці Новоайдарського району добре знають пана Юрія Журавльова. Вони розповідають, що п. Журавльов почав свою діяльність з пасік і меду, а далі розширив своє підприємство, зробивши з нього агрохолдинг – виробляв сир, макарони, борошно, вирощував соняшник, завдяки чому і став одним з найбагатших бізнесменів регіону. Щоправда, успішний шлях бізнесмена був позначений низкою конфліктів і неоднозначних ситуацій.
Новоайдарці кажуть, що завдяки намаганню вичавити з землі все, що можна, "Агротон" завдав шалених збитків землям кількох північних районів Луганщини, серед яких і Новоайдарський (зокрема, Дмитрівському, Побєдівському, Колядівському, Штормовському районам). Як відомо, соняшник інтенсивно витягає з землі поживні речовини, роблячи її непридатною до використання в сільському господарстві.
ЗМІ повідомляли про те, що "завдяки" діяльності "Агротону" були знищені тваринницькі комплекси, наприклад, у селі Вовкодаєве (600 голів свиней). У селі Штормове знищений комплекс колишнього КСП імені Пархоменка. Орендувавши у останньому майно колективу співвласників, "Агротон" не повернув селянам майнові паї, порушивши закон та умови договору. За даним фактом правоохоронними органами було відкрито кримінальне провадження, визначено суму збитків – більш ніж 13 млн. гривень.
"Розслідування неодноразово фактично блокувалося прокуратурою Луганської області за вказівкою голови Луганської ОДА Володимира Пристюка та народного депутата від Партії регіонів Олександра Єфремова, з якими Журавльов неодноразово проводив переговори з даного питання", – пишуть луганські ЗМІ. Майно власникам досі не повернуто, збитки не відшкодовані.
Щодо політичних переконань Журавльова, то він завжди тісно співпрацював з "батьком луганського сепаратизму" Олександром Єфремовим, навіть вдаючи з себе прихильника Юлії Тимошенко. Але до БЮТу Журавльова запросила Наталія Королевська, яка донині має тісний зв'язок з кланом Єфремова. З нею, до речі, Журавльов мав цікаві оборудки...
Журавльов перебував у лавах Партії Регіонів, але в квітні 2010 був виключений з лав партії (одночасно з екс-мером Алчевська Миколою Кириченком та головою Ровеньківського теркому профспілки працівників вугільної промисловості Миколою Полухіним). Офіційна причина виключення – порушення статуту Партії регіонів. Через це, коли президентом став Янукович, Журавльов втратив більшу частину підтримки влади через свою непослідовність. Це зашкодило його бізнесовим інтересам. І саме тоді...
Саме тоді. Журавльов зареєстрував своє підприємство "Агротон Паблік" в офшорній зоні на острові Кіпр. Але коли вибухнула криза, акції "Агротону" серйозно впали у вартості, і підприємство досягло межі дефолту.
Тим часов Державна (підкреслюю, – Державна!) акціонерна компанія "Хліб України" бачить ситуацію з рейдерським захопленням Новоайдарського елеватору так: "Новоайдарський елеватор, який належить ДАК "Хліб України", вже п'ятий рік поспіль перебуває у незаконному приватному користуванні та наразі є об'єктом рейдерського захоплення. Про це заявив голова правління ДАК "Хліб України" Ігор Кобеля.
"Першочерговим завданням на посаді я визначив перевірку використання державного майна. На фоні передачі деяких філій в управління ПАТ "ДПЗКУ" суттєву кількість потужностей роздали всім охочим. Кількість сумнівних інвестиційних договорів і документів про оренду або спільне використання вражає. Моя принципова позиція – всі вони будуть переглянуті, а фіктивні розірвані", – заявив Ігор Кобеля.
В якості прикладу він навів Новоайдарський елеватор. У 2011 році керівництво елеватору підписало інвестиційний договір з компанією ПП СВФ "Агро", що належить бізнес-групі Олександра Єфремова "Агротон". Проте, замість розробки інвестпроекту та плану його реалізації, так званий інвестор фактично захопив державне підприємство. Незаконно звільнивши керівництво елеватору та близько 100 чоловік трудового колективу, компанія "Агро" протягом майже 5 років безкоштовно використовувала потужності для розвитку власного бізнесу.
В результаті, з 2011 року на прийманні, зберіганні та відвантаженні зернових держава в особі Новоайдарського елеватору втратила 73,9 млн грн.
"Отримуючи надприбутки, рейдери сплачували лише за використану електроенергію. Жодних відрахувань ДАКу або до бюджету. Аби зупинити розкрадання майна та повернути підприємство під контроль держави, у вересні лояльний так званому інвестору директор елеватору був звільнений. Ми призначили професійного керівника та почали розбиратися в ситуації. Неодноразово намагалися встановити конструктивний діалог з компанією "Агро". На жаль, адекватної відповіді ми не отримали", – сказав Ігор Кобеля.
Зі свого боку, призначений директор елеватору Валерій Кравцов повідомив, що представники компанії-інвестора не допустили нове керівництво на підприємство. Згодом озброєні люди, які, за їхніми ж словами діють від імені губернатора Луганщини Георгія Туки, зрізали замки та почали вивозити зерно. "Я запропонував компанії підписати офіційний договір на зберігання зерна, згідно ринкових тарифів. Вони повідомили, що їм це не цікаво та почали вивозити. За нашими даними, на елеваторі знаходиться близько 70 тис, тонн зерна. Частина з нього належить державі в особі Аграрного фонду", – повідомив директор елеватору.
Для врегулювання ситуації керівництво ДАК "Хліб України" звернулося до правоохоронних органів. "Ми прагнемо розібратися в ситуації, отже оптимальним шляхом бачимо створення спільної комісії за участі МВС, прокуратури та Луганської ОДА. На час розслідування необхідно призупинити всі операції з зерном. Результати перевірки мають бути, презентовані публічно", – наголосив Ігор Кобеля. То що ми маємо? Голова ОВЦА Георгій Тука, якому пообіцяв свою підтримку особисто Президент України, "кришує" інтереси клану Єфремових, а не захищає інтереси державної компанії. Фактично, "озброєні люди, які, за їхніми ж словами діють від імені губернатора Луганщини Георгія Туки"є співучасниками рейдерського захоплення державного майна. Тоді як бути з заявою голови ОВЦА туки про те,що "ніяких, підкреслюю, НІЯКИХ силових захоплень відтепер в області не буде!!!"
п. Тука, може Ви не знайшли час щоби переглянути матеріали по діяльності "Агротону?
Втім, хоч перша тенденція, хоч друга – вони обидві дуже небезпечні для Луганщини. Виходить так,що Революція Гідності змінила на Луганщині тільки формальні обличчя біля владного корита, а насправді регіоном керують такі ж самі рейдери і хапуги, як за часів Януковича?

Дмитро Снєгирьов, "Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий