Україна виконає свої зобов'язання, а чи виконає їх Росія?

Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю Bloomberg назвав «хабарем» $3 млрд, наданих Росією уряду Януковича в грудні 2013 року через викуп суверенних єврооблігацій на відповідну суму. За словами глави держави, ці гроші стали засобом утримання України в орбіті Росії та непідписання угоди про асоціацію з ЄС.
Водночас Порошенко зауважив, що України буде демонструвати «відповідальну поведінку» в цьому питанні.
«Це відповідальність Мінфіну та уряду», - зазначив Президент.
Глава держави назвав борг на $3 млрд комерційним, що означає, що до Росії має бути таке ж ставлення, як і до інших кредиторів. Разом з тим Порошенко відзначив, що обговорення статусу заборгованості ще триває. Також він зауважив, що Путін на переговорах ніколи не піднімав питання про ці кошти.
Відзначимо, що Росія наполягає, що це офіційний борг перед нею, як державою, що в разі визнання його таким може вивести цю заборгованість із загальної реструктуризації. МВФ чітко свою позицію з цього приводу не озвучив.
Коментуючи журналістам ці заяви Петра Порошенка, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков зазначив, що Кремль очікує роз`яснень, чи відмовляється Київ від правонаступності зобов`язань, у тому числі фінансових, перед Росією.
"Коли ми чуємо подібні заяви, в першу чергу ми очікуємо якихось роз`яснень – відмовляється нинішня українська влада від правонаступництва щодо зобов`язань України і в тому числі міжнародних, з яких у першу чергу нас цікавлять фінансові та інші зобов`язання перед РФ. Поки ми відповіді не маємо на це питання і, чесно кажучи, мені важко відповісти - чи є висловлювання Президента Порошенко відповіддю на це питання", - сказав Пєсков журналістам.
При цьому прем`єр-міністр Росії Дмитро Медведєв на на своїй сторінці в Facebook написав, що якщо Президент України Петро Порошенко називає російський кредит хабарем, то, мовляв, допомога від МВФ - це «організація масштабного злодійства».
Нагадаємо, що міністр фінансів Наталія Яресько днями заявила, що Україна визнає борг перед Росією в розмірі $3 млрд.
«Я не маю можливості провести реструктуризацію цього боргу, я зроблю все, що зможу. Я хочу, щоб ми розглядали цю облігацію, як будь-яку іншу європейську облігацію», - заявила Яресько.
За словами глави Мінфіну, уряд розглядає російський кредит, як всі інші і євробонди, які плануються до реструктуризації.
«Немає ніяких переваг, ми до всіх паперів ставимося однаково», - наголосила урядовець.

"Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий