Україну врятують реформи і допомога Заходу

Проведення серйозних реформ - найкращий спосіб вийти з кризи. Про це в інтерв'ю Gazeta Wyborcza сказав польський президент Броніслав Коморовський.
"Україна повинна піти тією дорогою, яку свого часу обрала Варшава, а підтримає її в цьому починанні міць Заходу", - пише польське видання.

На думку президента Польщі, проведення серйозних реформ - це найкращий спосіб для України вийти з надзвичайно важкої кризи.
"Україна повинна йти шляхом, аналогічного тому, який вибрала в 1989 році Польща. Ми знайшли керівників, які переконали суспільство в безальтернативності шляху і необхідності великих змін", - зазначив Коморовський.
Особливу увагу він приділив "трьом силам західного світу", які повинні сприяти вирішенню українських проблем. Першою такою силою, на думку Коморовського, є єдність народу, яке потрібно примножувати, другою - економічна міць Заходу і, нарешті, третя ж - підтримка обороноздатності України, з приводу чого в даний час йдуть дискусії в США.
Більш того, на переконання Броніслава Коморовського, ключ до вирішення українсько-російської проблеми лежить не в Києві, а Москві.
“На моє переконання, ключ до розв’язання проблеми (на сході України – ред.) й надалі лежить, насамперед, в Москві. Не потрібно створювати враження, що ключ тримає в руці президент України чи Україна. Ключ до розв’язання конфлікту в політичному і військовому сенсі - в Москві”, - наголосив Коморовський.
Він підкреслив, що Варшава була і залишатиметься на боці Києва у російсько-українському конфлікті, оскільки у ньому Росія є агресором, а Україна – жертвою.
“Польща незмінно була, є і буде на боці України, як країни, на яку напали. Ми не можемо бути на боці тих, хто хоче тиснути на Україну, адже тиск, з метою реалізації прийнятих рішень, слід чинити на агресора”,- наголосив президент РП.
Оцінюючи результати нинішніх переговорів в Мінську Коморовський підкреслив, що хорошою є інформація про згоду на припинення вогню, що створює шанс на обмеження бойових дій і дає перспективи на мир в регіоні.
Утім, він констатував, що розглядає цю угоду як “чергову спробу вирішення конфлікту, але невідомо як вона завершиться і якою буде її подальша перспектива”.
У цьому контексті він зауважив, що попередня Мінська угода, яку було підписано у вересні, не була реалізована “через дії російських сепаратистів на території Донбасу”.
“Це - важлива обставина, на яку вказує Польща, і яка, можливо, є головною проблемою в реалізації нинішніх домовленостей”,- констатував Коморовський.
Президент Польщі зауважив, що “тримає кулаки” за успіх сьогоднішніх переговорів в Мінську, але для повної оцінки угоди Варшава хоче почути позицію з цього приводу Києва.
Коморовський також підкреслив, що майбутнє України, у значній мірі, залежатиме від успіху внутрішніх реформ в Україні, які Варшава підтримуватиме. Важливою для їх реалізації він також назвав перспективу отримання Києвом чергового траншу фінансової допомоги з боку міжнародних інституцій.
“Польща послідовно підтримувала і підимуватиме Київ у проєвропейському курсі, що зумовлюється завершенням бойових дій й економічними реформами”,- підсумував польський лідер.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий