В Україні створюється альтернативна армія?

Представники 13 добровольчих батальйонів і організацій у середу ввечері у Дніпропетровську підписали спільний меморандум про створення Об'єднаного штабу добровольчих сил України.
"Мета створення штабу - захист національних інтересів. Це не військовий переворот. Ми будемо працювати паралельно з Генштабом України, координувати дії добровольчих батальйонів і станемо для президента України, якого цінуємо як хорошого дипломата, альтернативним джерелом інформації", - інформує "Інтерфакс-Україна" .
Створення штабу підтримали представники добровольчого українського корпусу "Правий сектор", батальйонів "Кривбас" і "Січеслав", частина батальйону "Айдар", громадський рух "Автомайдан", організація ветеранів війни в Афганістані "Гідність і воля" та інші. Ведуться переговори з батальйоном "Дніпро-1".
Очолювати штаб будуть 7 командирів, у тому числі лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош. Розташовуватися штаб буде у Дніпропетровську в будівлі по вул.Комсомольська, 58.
Як зазначалося в ході підписання меморандуму, штаб має намір переконати президента в тому, що начальника Генштабу Віктора Муженко необхідно зняти з посади, щоб перемогти в антитерористичній операції і що не можна вести ніяких переговорів з противником, а потрібно відвойовувати території зі зброєю в руках. При цьому в штабі підкреслюють, що його створення не є "аналогом ГКЧП".
Тим часом, президент Порошенко запропонував Раді національної безпеки і оборони обговорити питання запрошення в країну миротворчої місії ООН.
"Сьогодні вам буде запропоновано обговорити питання запрошення в Україну миротворчої місії Організації об'єднаних націй, яка діятиме згідно з мандатом Ради безпеки ООН", - сказав він на засіданні РНБО в середу ввечері.
"За моїм дорученням це питання відпрацювали апарат РНБО, уряд, були залучені МЗС. Ми бачимо найкращий для нас формат - це поліцейська місія Євросоюзу. Упевнений в тому, що це буде найбільш ефективною і найбільш оптимальною гарантією безпеки ситуації, що склалася, коли світ не дотримуються - ні Росія, ні ті, хто її підтримує ", - сказав президент.
Він також поінформував, що попередньо обговорював це питання в ході мінських переговорів з президентом Франції та канцлером Німеччини, а також з президентом Росії, "прогнозуючи, що ці мінські домовленості не будуть виконані".
"Після прийняття сьогоднішнього рішення (а я сподіваюся, що воно буде прийнято) ми почнемо офіційну роботу за зверненням наших партнерів, офіційні консультації, які зможуть забезпечити мир", - сказав Порошенко.
Тим часом, в Україні на рівні фахівців активно вивчається питання створення власного "іноземного" легіону, в кадровому формуванні якого могли б взяти участь бажаючі громадяни інших країн. Однак, даний процес вельми ускладнений особливостями національного законодавства України, яке досить однозначно передбачає формування збройних сил і національних парамілітарних формувань саме з числа громадян України.
Разом з тим, представники Росії неодноразово намагалися завербувати ветеранів Французького іноземного легіону для участі в бойових діях на Сході України на стороні терористів, пропонуючи до 10 тис. Євро на місяць.
Про це власному кореспондентові Укрінформу розповіли ветерани Іноземного легіону, що як представники охоронної приватної фірми працювали на міжнародній виставці озброєнь і військової техніки Eurosatory-2014 під Парижем.
«Мені точно відомо, що до кількох моїм друзям - ветеранам-легіонерам неофіційно зверталися представники Росії з пропозицією взяти участь у бойових діях на сході України на стороні так званих« ополченців ». При цьому обіцяли повністю екіпірувати, озброїти і переправити в зону бойових дій, а також пропонували заробітну плату до 10 тис. Євро », - зазначив один зі співрозмовників, який просив не називати його ім'я.
За його словами, у разі згоди найманцям пропонувалося будь-яку зброю на вибір, оплата готівкою або на банківську картку в будь-якому банку за кордоном. Причому найбільшу активність вербувальники проявляли в травні і червні. Але, за словами співрозмовника, жоден із знайомих йому ветеранів Іноземного легіону не погодився на таке "привабливу" пропозицію.
Інший колишній легіонер, також побажав залишитися неназваним, підтвердив інформацію про спробу росіян завербувати колишніх колег. За його даними, для цього до Франції з РФ прибули кілька людей. «Вони працювали переважно з ветеранами Іноземного легіону слов'янського походження, зокрема росіянами, українцями, білорусами, молдаванами і вихідцями з республік колишньої Югославії, і шукали проросійських (ідеологічно налаштованих. - Ред.) Бійців», - зазначив він, додавши, що не має точною інформацією, прийняв чи хтось пропозицію.
У той же час він висловив припущення, що в разі згоди колишні легіонери могли б стати частиною брудної кампанії з дискредитації України. «Ми тут, у Франції, уважно стежимо за тим, що відбувається в Україні та Росії, які прийоми і технологію використовує Кремль», - сказав співрозмовник. На його думку, не виключено, що «у разі загибелі колишніх легіонерів в ході бойових дій на сході України росіяни і їхнє телебачення можуть видати їх за осіб, які беруть участь у АТО на стороні української армії і є бійцями іноземної приватної військової компанії». При цьому, вважає співрозмовник, документи загиблих також могли бути використані для звинувачення України на міжнародній арені.
Нагадаємо, Іноземний легіон є військовим з'єднанням у складі сухопутних військ Франції. Він був створений 9 березня 1831 королем Луї-Філіпом. Сьогодні він налічує 7699 легіонерів з 136 країн, у тому числі з Франції.
Водночас, у відповідь на заяву президента Росії Володимира Путіна про присутність в Україні "натовського легіону", генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що він там дійсно є, але цей легіон російський. Він назвав неправдивою заяву Путіна про те, що на боці української армії воює "натовці", уточнивши, що на території України воюють Збройні сили Російської Федерації. За його словами, заява Путіна - це нонсенс. Немає ніякого натовського легіону, - підкреслив Столтенберг в понеділок в Бросселя на брифінгу, який пройшов у штаб-квартирі НАТО. Проблема саме в тому, що в Україні є російські Збройні сили, і Росія підтримує терористів озброєнням, - заявив генсек НАТО. Нагадаємо, за словами генсека НАТО Йенса Столтенберга, криза, яка створився в Україні, не має військового рішення. Тому зараз всі єдині в тому, щоб знайти мирне вирішення ситуації, і воно повинно бути засноване на мінських угодах, - підкреслив він.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий