Російський олігарх приватизує "Партію регіонів"?

 Депутат Інна Богословська повідомила, що найближчим часом Олександра Єфремова депутати Партії регіонів хочуть замінити Вадимом Новинським.
За словами Богословської спроба зняття Єфремова відбулася на засіданні фракції 20 травня: "Сьогодні не вистачило голосів на фракції. Сьогодні було дуже бурхливе засідання фракції Партії регіонів. Була зроблена спроба змінити Єфремова на Новинського. Насправді не вистачило голосів. І під приводом, що сьогодні не було Єфремова, це питання перенесли на майбутнє".
Богословська зазначила, що наразі всередині фракції існує кілька груп, які зібрані за регіональним принципом та додала: "Загалом, ніхто не хоче бути в тій ПР, де хтось закулісно ухвалює рішення, а всі інші виконують функцію кнопкодавів, м'яко кажучи, а хотілося сказати ще жорсткіше. Навіть якщо допустити, що парламент ще попрацює, від цієї фракції залишиться половина".
Як відомо, Вадим Новинський - українсько-російський бізнесмен, основний власник «Смарт-груп» і «Смарт-холдинг», власник блокуючого пакету металургійного холдингу «Метінвест» і багатьох інших активів. Почесний президент ПФК «Севастополь».
Народився 3 червня 1963 року у Старій Руссі. У 1985 році закінчив Академію цивільної авіації в Ленінграді за спеціальністю «Інженер систем управління».
Трудовий шлях Вадим Владиславович розпочав у Петрозаводськом авіазагоні, на кафедрі в Академії цивільної авіації (1985-1996 рр.).
У 1991-1996 роках працює співробітником АНО «ЦНІОКІ« Центр перспективних досліджень ». У 1996-1998 рр.. створив з партнерами «Лукойл - Північно-Захід» (пізніше - Торговий дім «Північ-Захід-Ойл»), представляв компанію в Україні, де займався поставками пально-мастильних матеріалів на «Криворіжсталь» і «Запоріжсталь».

В кінці 1990-х років Вадим Новинський вклав гроші, зароблені на продажу нафтопродуктів в Санкт-Петербурзі, в покупку великих українських залізорудних підприємств: Інгулецького і Південного ГЗК. У 1998 рік взяв участь у приватизації Інгулецького ГЗК.
Ім'я Новинського засвітилося лише наприкінці століття, що минає. Активізувався як ініціатор україно-російських проектів у кінці 90-х з приходом до влади Володимира Путіна. На початку 1999 року створена Новинським компанія «Нева холдинг» на приватизаційному конкурсі купує 77% акцій болгарського металургійного комбінату «Промет». У цьому ж році компанії Новинського засновують в Дніпропетровську компанію «Смарт-груп».
У 2000 році Новинський разом з партнерами в результаті додаткової емісії отримують більше 75% акцій «Ярегское нефтетітановой компанії». Через рік папери компанії виявляються у структур «Лукойлу». Натомість Новинський отримує можливість брати участь у розробці родовища через компанію «ЯрегаРуда».
На початку 2000-их років під управління Новинського переходить ТОВ «Метал-груп», що є оператором Яковлевского родовища в Білгородській області, яким раніше володів громадський фонд Віктора Черномирдіна «Підтримка та розвиток середнього класу».
У 2004-2007 роках Вадим Владиславович працював головою наглядової ради ІнГЗК.
У квітні 2004 року ль увійшов до складу консорціуму інвесторів, що викупили 90% акцій «Молдавського металургійного заводу» у групи компаній «Ітера». Влітку того ж року 30% акцій підприємства було продано Алішеру Усманову.
У другій половині 2004 року «Смарт-груп» отримала право провести санацію розташованого в Донецькій області «Макіївського металургійного комбінату».
Пізніше, Новинський поклав початок формуванню суднобудівного субхолдингу, придбавши 83,6% акцій «Херсонського суднобудівного заводу».
На початку 2005 року стало відомо про придбання Новицьким у структур Ігоря Коломойського 93,1% акцій «Криворізького залізорудного комбінату». Восени того ж року «Смарт-груп» бере участь у конкурсі з продажу 93,0% акцій «Криворіжсталі», але програла Mittal Steel.
У 2006 році у Києві створив і очолив «Смарт-холдинг». Група зібрала великі пакети акцій ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат», ЗАТ «Макіївський металургійний завод», болгарського прокатного заводу «Promet Steel», після чого в 2007 році об'єднала ці активи з металургійними активами групи «Метінвест», що входить в бізнес-імперію «СКМ» мільярдера і нардепа від Партії регіонів Ріната Ахметова. В результаті злиття «Смарт-холдинг» став власником більше 25% акцій укрупнити «Метінвесту».
Після запустив нові проекти - суднобудівний холдинг, що об'єднує три найбільші заводи України, і агропромислову компанію, ядром якої є виробник овочевих консервів «Верес».
З 2010 року група компаній «Смарт-Холдинг» є спонсором ПФК «Севастополь», а Вадим Новинський його почесним президентом.
29 травня 2012 Президент Віктор Янукович за видатні заслуги перед Україною надав Вадиму Новинському українське громадянство.
Володіючи особистим статком $ 2,7 млрд, в 2011 році зайняв 37 місце в списку 200 найбагатших бізнесменів Росcии (за версією журналу Forbes). У 2012 р. видання "Кореспондент" віддало Вадиму Новинському 3-е місце в рейтингу "ТОП-100 найбагатших українців", експерти журналу оцінили його статки в розмірі $ 3,3 млрд. За версією «Фокусу» Вадим Новинський зайняв 39 місце в рейтингу «200 найвпливовіших українців». У 2013 р. Вадим Новинський посів 5 місце в рейтингу "Фокуса" "200 найбагатших людей України" (статок - $ 3273000000) і 4 місце в рейтингу "Forbes" "100 найбагатших українських бізнесменів" (статок - $ 1,9 млрд).

"Відкрита Україна", за матеріалами "Української правди"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий