Зе офшори


Цитата «Злодій повинен сидіти у в'язниці» зі знаменитого фільму Гліба Жеглова «Місце зустрічі змінити не можна» вже давно стала крилатою фразою. У будь-якій цивілізованій країні це проста істина, яка навіть не піддається сумніву. Однак, що відбувається в Україні??? Людина, яка є злодієм, яка займається нахабним відмиванням грошей не сідає у в'язницю, а сідає в крісло президента!

Згадаймо його передвиборчі промови, які багатьом людям вселяли віру в свою країну, в можливості, які незабаром відкриються, в «кінець епохи бідності». Однак «кінець епохи бідності» настав не для народу, а для людини, яка сіла в крісло президента!

Нещодавно стався офшорний скандал, в якому було згадано ім'я президента Володимира Зеленського та олігарха Ігоря Коломойського. У розслідуванні йдеться, що Володимир Зеленський і його близькі соратники могли бути причетні до переказів $40 млн від структур, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським. 

Також в матеріалах розслідування говорилося, що Володимир Зеленський був власником компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських островах. У квітні 2019 року, за місяць до перемоги на виборах, він продав свої акції Maltex Multicapital Corp як Бенефіціарний власник своєму бізнес-партнеру і нинішньому першому помічнику Сергію Шефіру.

В офісі президента було заявлено, що на даний момент він виконує всі норми антикорупційного законодавства, а офшорні схеми в минулому пояснюються оптимізацією податків. 

Однак, що ми спостерігаємо зараз? Податковий клімат в країні не став кращим, а навпаки, він погіршився, він змушує бізнес ховатися від податків. Податки збільшилися, їх кількість стала більшою. У народі все частіше можна почути фразу «скоро будемо платити за повітря!».

Давайте спочатку розберемося, що таке офшори. Офшори – це країна або територія з особливими умовами ведення бізнесу для іноземних компаній. Серед них – низькі або нульові податки, прості правила корпоративної звітності та управління, можливість приховати справжніх власників бізнесу. У зв'язку з цим офшори часто використовують для злочинів: відмивання кримінальних грошей, державної корупції, шахрайських операцій. Компанії реєструються в країні знаходження офшору, переносячи туди свій капітал.

Необхідно зауважити, що використання офшорів – один з найвідоміших і ефективних методів відходу від податків.

І тут виникає наступне питання: як це у нас при владі сидить людина, яка, якщо навіть вірити заявам офісу президента, використовувала (і швидше за все, використовує) схеми, які дозволяють не платити податки в казну? І це в той час, коли наша країна потребує коштів, як ніколи: війна на сході України, де гинуть наші люди, епідемія COVID-19, коли не вистачає коштів на фінансування медичної сфери, коли люди, які опинилися один на один з хворобою, змушені за все платити зі своєї кишені, віддавати останнє, щоб вижити або врятувати життя близькій людині!

І це все відбувається під носом у нашого президента, однак, набити свої кишені важливіше. Всі передвиборчі обіцянки – це був просто пил в очі звичайному народу, який вірив, що злодій буде покараний і буде сидіти там, де йому і місце – у в'язниці! А в підсумку злодій сидить не у в'язниці, а в кріслі президента.

В Україні не було, немає, і не буде інструментарію по боротьбі з офшорами, по боротьбі з витоком капіталу. А все тому, що це не вигідно навіть самому президенту, тому, що він може тільки кидатися гучними фразами для підтримки свого рейтингу, а по факту – він сам таким же і є. Боротьба з олігархами – це теж все тільки на словах, тому, що він сам таким і є. І його оточення таким же і є. До влади в Україні прийшли люди, які плювати хотіли на країну, на її суверенітет, на людей та їх благополуччя. В черговий раз прийшли люди, які тільки роблять бізнес, набивають свої кишені, виводять гроші в офшори, ухиляються від податків. Це люди, яким патріотизм, любов до Батьківщини, національні цінності, Закон – чужі. 

2 листопада 2021 року, незважаючи на проливний дощ, не витримав один активіст Сергій, простий громадянин України, який влаштував одиночний пікет під офісом Президента. Подібні протести проходять під офісом Президента щотижня, громадяни України втомилися це терпіти. Один з цих протестувальників 2 листопада розповідав правду людям, він намагався достукатися до серця кожного, він намагався людям відкрити очі: «Я сьогодні на одиночному пікеті хочу донести до наших співвітчизників, до громадян України, щоб вони все-таки звернули увагу на те, що з 2012 року починаючи, Володимир Олександрович краде у своїх громадян, і, найголовніше, я хочу привернути увагу Данілова, я хочу привернути увагу Венедіктової до цієї проблеми і призвати їх все-таки розслідувати цю справу. Тому що, якщо вони будуть бездіяти, то така участь, яка постигла, наприклад, Януковича, який тікав з країни, постигне кожного, хто порушує законодавство України».

До цього дня немає ніяких рішень РНБО, ніяких відкритих кримінальних справ, ніякого податкового штрафу. А їх і не буде, так як у владних колах злодійство – це варіант норми, люди, які керують нашою країною не хочуть і не будуть що-небудь міняти, а все тому, що їм це не вигідно! Влада змінюється, йдуть одні, приходять інші, попередньо звинувачують попередніх у крадіжці, але нічого не змінюється і змінено не може бути, так як злодії сидять в кріслах, займають посади, вирішують долі людей. Вони приносять користь тільки собі! Вони приймають закони тільки для себе.

Навіщо законодавчо боротися з офшорами, навіщо запобігати витоку капіталу з країни? Залотати дірки в бюджеті можна ж з чужої кишені – з кишені своїх громадян, яким можна підняти податки, збільшити штрафи і ввести нові, створити всі умови, щоб вести бізнес в Україні стало неможливо, забрати останнє. А офшори не чіпай! Олігархів – не чіпай!

На міжнародному рівні – це ганьба. Україна позиціонує себе як країна, яка бореться з корупцією, як країна, яка прагне, щоб Закон мав силу, проте дане викриття ставить під сумнів всі прагнення нашої країни до світлого майбутнього. Як країна може боротися з корупцією і злодійством якщо сам президент – головний корупціонер і злодій?

Однак у нашого президента є один дуже важливий талант – він дійсно дуже хороший актор. Настільки хороший, що змусив повірити в свої слова 73% виборців, які вже багато разів пошкодували про свій вибір.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий