Перитонеальний діаліз з присмаком «Рошен»

Ринок перитонеального діалізу в Україні монополізовано вже десятки років. На всіх держаних закупівлях розхідників для цієї процедури перемагають одні й ті самі постачальники. Зокрема, ТОВ «Діавіта», яке на сьогодні є представником американського виробника «Бакстер». До «Діавіти» - це була компанія «Бакмед».
Ще є компанія «Лінк Медітал». Вона пов’язана з ТОВ «Діавіта». Ці дві фірми навіть зареєстровані фактично за однаковими адресами: одна з них по вул. Березняковській 29, інша – Березняковській 29 А.

Як правило, ці компанії ходили по тендерних закупівлях розхідників для перитонеального діалізу разом, аби таким чином створювати видимість «чесної конкуренції». Проте ринок діалізу роками знав про те, що і «Діавіта» і «Лінк Медітал», і колись «Бакмед» - всі вони належали родині Баришевських. Батько - Микола Баришевский є засновником діалізного бізнесу. Його син Олексій – продовжував родинну справу.
Тривалий час на факт монополізації ринку перитонеального діаліз - ніхто не зважав. Лише на початку минулого року, завдяки розголосу в ЗМІ та громадськості на цю проблему почали звертати увагу. Навіть, Антимонопольний комітет України визнав, що 99% ринку – належить одному гравцю.

З того часу послідували і певні кроки збоку правоохоронці. Адже не маючі конкуренції на ринку Баришевські продавали свої розхідники хворим по цінам, що були у півтора рази дорожчими, за ринкові.
Самі ж тендерні закупівлі проходили за добре налагодженою схемою. Умови закупівлі прописувалися під одного учасника, потім відкриті торги двічі скасувалися через відсутність альтернативного постачальника, і вже після цього Замовник проводив з компаніями Баришевского переговорну процедуру.
На сьогоднішній день, описані схеми та факти завищення цін розслідуються правоохоронцями. Одне кримінальне провадження зареєстроване за №4201510007000028 від 06.11.2015 щодо порушення законів при реалізації товарів для перитонеального діалізу фірмою «Діавіта». Також Київська місцева прокуратура №7 веде провадження №42016101070000154 від 28.06.2016 за фактами порушення закону чиновниками МОЗ та облздравів під час закупівлі витратних матеріалів для перитонеального діалізу.
Баришевські зрозуміли, що далі монопольно торгувати продукцією їм буде все складніше. Місцеві департаменти охорони здоров’я отримали листи-попередження від правоохоронці про недопущення порушень конкуренції під час тендерних закупівель перитонеальних розхідників. Тож, Баришевські вирішили «розділитися», аби знову створити видимість конкуренції, та не втратити ринок.
Так, Баришевский молодший – Олексій разом з фірмою ТОВ «Лінк Медітал» пішов до виробника діалізної продукції «Фрезеніусу» і запропонував йому «зайти на ринок» перитонеального діалізу в Україні. Ті, розуміючі, що ринок монополізовано самими Баришевскими із насторогою поставилися до пропозиції, проте згодом погодилися. Тим паче, що Олексій обіцяв їм гарантовані продажі.
І вже на цьому етапі продуманий план Баришевских дав збій – між батьком та сином виникли непорозуміння, і молодший почав блокувати усі тендери батька (ТОВ «Давіта») шляхом скарження їх до АМКУ з вимогами від Замовників прибрати дискримінаційні вимоги в тендерних документах.
Коли родинний конфлікт зайшов у глухий кут, і низка областей вже другий місяць поспіль не можуть провести закупівлю потрібних пацієнтам розхідників, з’ясувалося, що у Баришевського старшого є впливовий покровитель. І всі останні 3 роки монополію «Бакстеру» на ринку прикривали із самої Адміністрації Президента. Про це на умовах анонімності розповіли в Антимонопольному комітеті, куди за вказівкою покровителя телефонували з вимогами відмовити ТОВ «ЛІнк Медітал» («Фрізеніюс») у розгляді їх скарг.
Мова про помічника Президента та Першого заступника Головного департаменту стратегічного планування і оперативного забезпечення Адміністрації Президента України Олексія Горащенкова.
Гравці діалізного ринку цю інформацію підтвердили, і додали, що сам Баришевский неодноразово розповідав, що доля в його «Давіті» належить Горащенкову, однак він цьому лише радий, бо за таких умов йому, начебто «спокійніше жити».
Олексій Горащенков тим часом довірена особа Порошенка. І хоча у відкритій енциклопедії «Вікіпедії» Горащенков позиціонує себе виключно юристом і кар’єрним чиновником, насправді всі його успіхи почалися з роботи в корпорації «Рошен». Цей факт своєї біографії він, схоже, не охоче рекламує…
Тож саме Горащенков втрутився у конфлікт Баришевских на стороні батька. Йому настільки не сподобалися родинні війни, які можуть мати негативний плив на його бізнес-інтереси, що він навіть почав погрожувати Олексію, дав вказівку «закрити всі дороги» «Фрезеніусу» на закупівлях і замовив дискредитаційні публікації у підконтрольних Адміністрації Президента ЗМІ.
Тим часом у цивілізованих країнах світу від такого методу лікування хворих із нирковою недостатністю як перитонеальних діаліз вже давно почали відмовлятися. Він дуже травматичний і небезпечний з точки зору виникнення зараження та інфекцій.
У нас же від нього не відмовляться до того часу, поки на цьому можна буде дерибанити державні кошти. Ціна питання – 365 тис. грн в рік на одного пацієнта. А Україні таких хворих нараховується близько 800. Тобто, до того часу поки права рука Президента Горащенков має відкати із річної суми у розмірі майже 300 млн. грн (майже 11 млн. доларів) перитонеальна монополія існуватиме.
Постраждалими в цьому конфлікті за умови заблокованих тендерів, як завжди, залишаються хворі. А в даному випадку це пацієнти, які без процедури очищення приречені на смерть.

Володимир Бурфан
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий