Гаєвський погорів на корупційних тендерах: в Україну ввезли сотні старих медапаратів Toshiba

СБУ та прокуратура розслідують кримінальне провадження проти керівництва компаній - посередників, які всі належать фарм-бізнесмену Костянтину Гаєвському.
Гаєвський відомий тим, що вже понад 10 років є фактично єдиним постачальником медичного обладнання фірми Toshiba на територію України. Мова про МРТ - апарати, УЗІ, рентгени тощо.
Спочатку Гаєвский очолював представництво Toshiba в Україні. Далі – пішов, як кажуть, на вільні хліба. Створив низку фірм, деякі з них за кордоном, зокрема у Словаччині. На Словацькі фірми отримав ексклюзивне право продажу обладнання Toshibа і продовжив його постачати в Україну через такі свої компанії як ТОВ «УМТ+» (код ЄДРПОУ 38716926), ПрАТ «УМТ» (код ЄДРПОУ 23718196), ТОВ «Медторг» (код ЄДРПОУ 32735938), ПП «НВО «ДІКСІОН Україна» (код ЄДРПОУ 37355747).
Продаж медичної техніки відбувався за тендерними процедурами процедури МОЗу і обласних департаментів охорони здоров’я. Працювала така схема щонайменше останні 5 років, якщо не більше.
Однак, як сьогодні з’ясувало слідство, Гаєвський весь цей час постачав до українських лікарень старі, вже вживані, і часто не придатні до експлуатації апарати Toshibа під виглядом нових за значно завищеними цінами.
Схема попрацювало не без допомоги обласних департаментів охорони здоров’я та головних лікарів окремих мед закладів. Деяким з них вже повідомлено про підозру у розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах.
Окрім цього, в СБУ дослідили, що компанії Гаєвського («УМТ+», «УМТ», «Медторг», «НВО «ДІКСІОН Україна») під час переміщення на територію України застарілого обладнання Toshibа надавали органам митного контролю недостовірні відомості щодо вартості апаратів.
Крім того, власники вказаних фірм Гаєвський і Фенін використовували підконтрольні їм компанії в Словаччині («In Med s.r.o.» Словаччина – засновник Гаєвський К.С. та Рехак А., «In-X medical s.r.o.» Словаччина, «SVS T002 S.R.O.» Словаччина, «Panax F.C.S. s.r.o.», Словаччина, «Integral Col Servis s.r.o.», Словаччина) з метою незаконного виведення коштів державного та місцевого бюджетів в особливо великих розмірах.
Насправді ж, скандали із обладнанням Toshibа від Гаєвського траплялися і раніше. Наприклад, у ЗМІ набула розголосу справа із головлікарем «Запорізької обласної клінічної лікарні».
Тоді правоохоронці обшукали Ігоря Шишку за закупівлю ангіографа Toshibа за ціною, що удвічі перевищувала ринкову. Чим завершився скандал наразі - не відомо, однак, тоді мала місце не лише завищена ціна, але й купівля одного апарату під виглядом іншого (старий продали як новий).
Загалом, масштаби афери Гаєвського правоохоронці наразі лише підраховують. Рахунок йде на сотні мільйонів. Також вже відомо, що медичний секон-хенд Toshibа Гаєвський зумів поставити щонайменше до лікувальних закладів у 10 областей.
Додамо, що в рамках кримінального провадження проти Гаєвського правоохоронці згодом планують додати ще одну кваліфікацію Кримінального кодексу, а саме - створення смертельної загрози життю людини.
Наразі вже збираються заяви і свідчення пацієнтів, які так і не отримали якісного лікування та діагностики на неприродних до роботи медапаратах.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 ☞ :

  1. Заказуха!Все брехня! Гаевский завозив найкращу техніку! Ні одного факту ! У Черкасах працюють три томогафи, ангиограф TOSHIBA і вони поставлені новими і являються найкращими ! Те що зробив для медицини України Гаевский заслуговує нагороди!

    ОтветитьУдалить
  2. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  3. Думаю, в конечном итоге, после этих разборок прокуратуры с Гаевским пострадают простые пациенты, которым жизненно необходимо оборудование от Тошибы.

    ОтветитьУдалить
  4. “Чудова новина” для іноземців, які думали інвестувати в українську економіку. Пресонули бізнесмена, тепер інвестиції полюються рікою)

    ОтветитьУдалить
  5. Ну бред же. Инфа полная чушь, ни одного нормального доказательства. Люди, учитесь думать головой…

    ОтветитьУдалить
  6. Говорю как бывший журналист, если в статье пишут “по нашим сведениям”, или “как известно с наших источников” то скорее всего это нет никаких источников)) А на счет этой истории с Тошибой и Гаевским - полный бред без каких-то доказательств.

    ОтветитьУдалить
  7. Совсем не верится в эти обвинение. Читал недавно статью о Константине Гаевском, о том, сколько жертвует денег на благотворительность. Например, он совместно с Тошибой подарили дорогущий томограф одной из украинских клиник.

    ОтветитьУдалить