Швидкість за рахунок якості або про "перегиби" на місцях

Експертиза матеріалів для реєстрації вакцини від сказу "Рабіпур®РСЕС", яка буде закуповуватися Дитячим фондом ООН, була проведена за скороченою процедурою за один день. Про це повідомили в Державному експертному центрі Міністерства охорони здоров'я.
"Експертиза матеріалів на Рабіпур®РСЕС проведена відповідно до вимог Порядку проведення експертизи автентичності реєстраційних матеріалів на лікарський засіб, що подається на державну реєстрацію з метою його закупівлі спеціалізованою організацією. Тривалість експертизи склала один робочий день", - зазначено в повідомленні ДЕЦ.
Українські чиновники, які (як клас) взагалі не здатні організувати будь-який виробничий процес (від своєчасного вкручування лампочок у парадних, стягнення штрафів з кожного, хто порушує правила паркування до функціонування пенсійного фонду) за один робочий день провели експертизу автентичності реєстраційних матеріалів на лікарський засіб?
Тобто, криворукі та несповна розуму людиноподібні істоти спромоглися таким чином побудувати свій робочий час, щоб протягом одного дня отримати підтвердження того, що подані індійським виробником на реєстрацію матеріали є дійсними, не підробленими та автентичними? Змогли переконатися в тому, що результати клінічних випробувань даної вакцини не списані лівою ногою зі стелі, а реальні умови виробництва вакцини відповідають тим, що вказані у поданих документах (з дотриманням усіх необхідних норм та правил)? Фантастика!
Цікаво було б дізнатися про методику, яка застосовувалася при проведенні цієї експертизи, про обсяг необхідних для її проведення робіт. Після цього остаточно стане зрозуміло, що експертизу ніхто не проводив. Скоріш за все, якийсь безвідповідальний експерт поклав собі на стіл купу документів, а ближче до кінця робочого дня не особливо напружуючись надрукував на принтері висновок – "…усе відповідає дійсності, документи автентичні, всі підписи та печатки справжні, умови виробництва лікарського засобу відповідають чинним нормам вітчизняного законодавства…", після чого отримав від керівництва свою долю приблизно у 100…200 у.о. (від усієї суми, запропонованої індійским виробником) та пішов до кабака бухати й проводити час з представницями найдавнішої професії… Але тепер на даний лікарський засіб вже є ВИСНОВОК ЕКСПЕРТА, тобто - документ, який важко поставити під сумнів, дарма що він з’явився в результаті корупційної схеми та без проведення, власне, експертизи – головне, що на дану вакцину існує ВИСНОВОК, а в подальшому – хоч трава не рости…
Термін в один робочий день це, безперечно непогано. Але в гонитві за строками, можна втратити в якості. А в даному конкретному випадку, це – ворота для потрапляння на вітчизняний ринок фармацевтичного непотрібу, з різноманітними наслідками у вигляді погіршення стану здоров’я українців.
Звичайно, штучно затягувати термін проведення експертизи не потрібно, але якщо картопля вариться 10-15 хвилин, то немає ніякого сенсу через 2 хвилини виймати її з окропу та подавати на стіл – нічого корисного з цього все одно не вийде…

Людина Розумна, "Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий