Формально – вірно, але по суті – знущання…

Некомпетентний Уряд почав створювати вигляд, що наводить лад у сфері реєстрації ліків, повідомляє оглядач "Maidan.info" Андрій Вернигора. До чого це може привести? Судіть самі…
Завдяки недолугому рішенню Уряду, було спрощено процедуру реєстрації імпортних ліків – на перший погляд справа корисна та потрібна. Але, втім як і завжди, коли мова йде про поверхневий та непрофесійний підхід – підкачала практична реалізація початкового задуму.
Отже - на засіданні 20.04.2016 р. Уряд прийняв рішення про те, що ліки, які були зареєстровані та використовуються в ЄС, США, Канаді, Швейцарії, Японії та Австралії, будуть допущені на ринок України без будь-яких зволікань. Експертиза наданих документів відбуватиметься протягом 20 днів. У разі, якщо уповноважений орган не проведе експертизу протягом 20 днів, це буде вважатися мовчазною згодою - і МОЗ буде зобов'язаний видати свідоцтво про реєстрацію такого лікарського засобу. Як зазначив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, раніше це питання вирішувалося роками.
Очікується, що таке спрощення дасть можливість потрапити на український ринок якісним препаратам, які сертифіковані і споживаються на ринках зазначених країн, що буде позитивно впливати на формування ціни медпрепаратів для українців.
Що в цьому поганого? Давайте згадаємо ситуацію з ЦВК України, яка приймає усі надані кандидатами документи, а після виборів з’ясовується, що обраний депутат має подвійне (потрійне) громадянство, чи взагалі є громадянином країни-агресора, а вчинити вже нічого не можна – голова ЦВК повідомляє: “…А у нас немає такої компетенції перевіряти подані документи та інформацію…”
Отже, що ж поганого?
1. Не визначена відповідальна особа, яка має перевіряти інформацію про те, що конкретний лікарський засіб дійсно зареєстрований та використовується в ЄС, США, Канаді, Швейцарії, Японії та Австралії. Завдяки сучасному розвитку печатної справи, можна надати кольоровий та, навіть, з голограмою “сертифікат” на англійській мові про те, що, наприклад, лікарський засіб “Kangaroo shit” (1.0 mg coated tablets, № 100) зареєстрований в Австралії та використовується для лікування хворих з відкритою формою туберкульоза (і в якості додатка до такого “сертификату” – усі необхідні додаткові документи на цей препарат);
2. Не передбачена процедура (алгоритм) перевірки інформації про те, що конкретний лікарський засіб зареєстрований та використовується в ЄС, США, Канаді, Швейцарії, Японії та Австралії;
3. Відсутня процедура притягнення до відповідальності особи, яка отримала пакет необхідних документів та, за логікою, мала б перевіряти інформацію про те, що конкретний лікарський засіб дійсно зареєстрований та використовується у вищезгаданих країнах;
4. І насамперед – передбачений ОБОВ’ЯЗОК МОЗ України видати реєстраційне посвідчення, якщо експертиза не проведена протягом 20 днів (а експертиза не може бути проведена протягом 20 днів апріорі, бо її проведення об’єктивно передбачає більший проміжок часу – це нісенітниця з розряду “…зачати та народити дитину протягом 20 днів…”)
Моделюємо ситуацію - завдяки такому “спрощенню” зухвалі та освічені представники фармацевтичної мафії нададуть тупим, недалеким та жадібним чиновникам-корупціонерам з МОЗ України яскравий, кольоровий, з голограмами пакет документів на англійській мові, роздрукований на кольоровому принтері у своєму офісі в центрі столиці, в якому замість справжнього лікарського засобу всюди буде фігурувати назва “Kangaroo shit” (1.0 mgcoatedtablets, № 100). Корупціонери з МОЗ України за невеличку “вдячність” скористаються прогалиною в законодавстві та не стануть проводити перевірку достовірності поданої інформації, а на підставі наданих документів та передбаченого свого ОБОВ’ЯЗКУ видадуть реєстраційне посвідчення на лікарський засіб “Кенгуряче лайно” (таблетка 1.0 мг, вкрита оболонкою, № 100).
Після цього власник реєстраційного посвідчення на лікарський засіб “Кенгуряче лайно” (в даному випадку – один з представників фармацевтичної мафії) отримує право ОФІЦІЙНО приймати участь в тендерах по закупівлі ліків для хворих на відкриту форму туберкульозу.
Неважко передбачити, що вартість “Кенгурячого лайна” виявиться несуттєво, але все ж таки трохи меншою від вартості справжнього лікарського засобу, тому перемога на тендері – справа техніки та попередніх домовленостей. Держава перерахує немалі бюджетні кошти на рахунок представника фармацевтичної мафії, а він, у свою чергу починає поставляти в Україну замість ліків лайно, в даному змодельованому випадку – у прямому сенсі цього слова.
Задоволені усі – фармацевтична мафія, чиновники з МОЗ України, міжнародні організації, які проводили тендер.
- “А як же пацієнти?..” - скажете Ви.
- “А хто і коли їх взагалі питав про те, чим їх краще лікувати? Що держава закупить, те і з’їдять! Не їх розуму справа!” – в черговий раз відповість МОЗ…
P.S. автора: може підійти до даного питання більш фахово? Наприклад - вдосконалити процедуру реєстрації лікарських засобів (по-людськи), а не спрощувати її до такого небезпечного рівня? Прибрати усі ЗАЙВІ та ШТУЧНІ перепони, переглянути терміни?

"Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий