Тукє запропонували альтернативну програму ремонту доріг в Луганській області

На своїй сторінці в Фейсбук керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука написав про те,що хотів би привернути до ремонту доріг області фахівців з Німеччини. Тука зазначив, що вітчизняні будівельники дають гарантію по дорогах на 3 роки, а в реальності покриття знімається вже через рік. Робота німців коштує дорожче, але вони дають гарантію на 10 років.
ГІ "Права Справа" пропонує керівнику Луганської ОВЦА панові Тукє власну, альтернативну німецькій, програму ремонту доріг в Луганській області.
Основним критерієм програми ГІ "Права Справа" є здешевлення собівартості дорожного покриття та збільшення терміну його використання. Над програмою працювали луганські науковці під керівництвом В.Сумського. В основі програми лежить метод використання сіркобітума.
Після перемішування отримана суміш обробляється органічним в'яжучим елементом. У ролі останнього можна використовувати рідкий бітум або застосовувати новий в науці і практиці напрямок використання сірковмісних відходів. Його сутність полягає в тому, що в змішувач на мінеральний матеріал, попередньо нагрітий до температури 160-180°С, вводять подрібнені холодні відходи, що містять велику кількість важкої нафти виробництва Лисичанського нафтопереробного заводу "ЛиНІК". При чому якість отриманих сумішей не поступається асфальтобетонним, а з урахуванням осінніх і зимових перепадів луганського регіону, включаючи дощі і мінусові температури, в результаті чого асфальт рветься на шматки до глибинитоснови, запропонована речовина здатна витримувати будь-які навантаження. При цьому профіль та якість дорожнього покриття повністю зберігаються.
Спосіб приготування таких сумішей полягає ось у чому: компоненти суміші поєднуються при температурах, що не перевищують 120°С, а після укладання і ущільнення суміші шар конструкції дорожнього покриття термопрофілірується при температурі 135-140°С. При такій технології значно знижується токсичність, забезпечується досягнення щільного зернового складу і оптимального співвідношення сірки і органічного компонента, що дозволяє без ремонтних робіт експлуатувати дорожнє покриття протягом десяти років.
Термін експлуатації дорожнього покриття навіть на старій основі становить 5 років. Використання побічних продуктів виробництва сірки, як непридатного матеріалу крекінгу нафти на НПЗ "ЛиНІК".
Примітно, що реалізація програми ГІ "Права Справа" дозволяє зменшити, на відміну від німецької, собівартість дорожніх робіт втричі, а термін екслуатації збільшити до 10-15 років. Реалізація цієї програми дасть можливість створити додатково 5-7 тисяч робочих місць та зменшити витрати бюджетних коштів на ремонт дорожнього покриття.
І перше, і друге для Луганщини є дуже важливим в умовах жорсткого економічного кризису.Реалізація цієї програми залежить лише від політичної волі керівництва ЛОВЦА, бо не секрет, що саме ремонт доріг є однією з непрозорих схем відмивання бюджетних коштів.

Дмитро Снєгирьов, "Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий