Фіскальна служба не наважилася на відкритий діалог із громадськістю та бізнесменами

В ефірі радіостанції «Європа Плюс» відбулася прем’єра нового проекту «Фінансовий прайм», започаткованого під патронатом Президента ВГО «Асоціація платників податків України» Грігола Катамадзе, повідомляє оглядач видання "Еліта країни" Станішевський Георгій.
Це нова щотижнева програма в прямому ефірі, яка буде піднімати найактуальніші питання податкового життя країни, вісник Асоціації платників податків України, яка вже понад 17 років працює як надійний партнер, захисник бізнесу та інтересів підприємців, платників податків у всіх регіонах України.
Мета програми - створення дискусійного майданчика для обговорення найактуальніших резонансних податкових питань країни, а головне – донесення думки та позиції громадськості до органів виконавчої влади.
Перший прямий ефір було присвячено болючій темі: «Податкова реформа 2016, місяць в дії: недоліки та переваги».
Окрім ініціатора програми Грігола Катамадзе в прямому ефірі на круглому столі була представлена законодавча гілка влади в особі народного депутата України – віце-президента ВГО «Асоціація платників податків України» Андрія Антонищака. Незалежними експертами виступили аналітик та економіст Борис Кушнірук та сертифікований аудитор України Ольга Богданова. Проблематику великого бізнесу – членів Асоціації представили Генеральний директор ПАТ «Фармак» Філя Жебровська (Київ) та Генеральний директор ВАТ «Айсберг» Олег Антоненко (Одеса). Модерувала дискусію ведуча радіостанції «Європа Плюс» Юлія Бурковська.
На прямий ефір не з’явилися представники Державної фіскальної служби України, хоча організаторам програми попередньо була підтверджена участь представників Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС – Олексія Задорожного, Сергія Тимошенко, Ірини Мельник та Тетяни Чалаплюк. Втім, за дві години до прямого ефіру прес-служба ДФС повідомила, що керівництвом ДФС прийнято рішення не направляти жодного представника, посилаючись на службові обставини. Учасники круглого столу не приховували свого обурення таким рішенням керівництва ДФС України і припустили, що воно викликане попередньо отриманим переліком конкретних підприємств, щодо яких постійно застосовуються методи податкового тиску: АТ «Сумський завод «Насосенергомаш», ПАТ «Фармак», ТОВ «Айсблік», ТОВ «Рекламна агенція Вайт», ТОВ «Ант Інвест». Представникам Державної фіскальної служби довелося б пояснювати свої незаконні дії - неповернення ПДВ, розірвання договорів про визнання електронних документів в односторонньому порядку та інше.
«Це неповага до народного депутата України та громадськості», - зазначив Андрій Антонищак.
Більшість часу учасники присвятили обговоренню проблемі неповернення ПДВ.
«Ми – великий платник податку і з червня минулого року маємо проблеми з поверненням ПДВ, - розповіла Гендиректор ПАТ «Фармак» Філя Жебровська. На сьогодні сума неповерненого податку на додану вартість становить близько 30 мільйонів гривень. Звичайно, ми пишемо листи на Міністра фінансів України, але якщо компанія веде прозорий бізнес, вона має право на автоматичне відшкодування ПДВ, то воно повинно бути автоматичне, бо це норма чинного законодавства».
Грігол Катамадзе зазначив, що це, на жаль, не поодинокий випадок: «Протягом 2015 року, згідно звітів усіх ТВ у областях України, Асоціація отримала більше 9 тисяч звернень від платників податків, і найболючішою темою залишається несвоєчасне проведення бюджетного відшкодування. АТ «Сумський завод «Насосенергомаш» минулого року мав більше 100 мільйонів неповерненого податку на додану вартість. Ми частково допомогли їм, «пробивали» листами та переконаннями. Але ж це не системне вирішення питання. Як підприємству нормально працювати, якщо за звітні періоди – починаючи з лютого по листопад 2015 року – йому в даний час ще не повернуто 72,4 млн. грн. ПДВ, що підлягає саме автоматичному відшкодуванню?».
«Останнім часом Урядом Яценюка дано багато обіцянок бізнесу, починаючи від мораторію на перевірки компаній і закінчуючи зниженням податків. За фактом жодна з них не була реалізована у тому вигляді, в якому її чекали. Були внесені несподівані корективи і, як результат, всі ми отримали лише «ілюзію реформ. Поганою звичкою Уряду стало постійне порушення статті 4 Податкового кодексу України. Зміни до законодавства не можуть вноситися пізніше, як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду. Врешті решт, потрібно припинити традицію законотворців виправдовувати поспіхом численні свої «ляпи» і помилки, квапливо вносячи в Парламент черговий законопроект про внесення змін, ігноруючи думку бізнесу, - зазначив Президент Асоціації платників податків України».
Андрій Антонищак, як законотворець, дав оцінку роботі виконавчої гілки влади: «Закон, яким внесено зміни до Податкового кодексу України, підтриманий нами з ініціативи Кабінету Міністрів України, вступив у силу з 1 січня 2016 року. Якщо до цієї пори не запрацював у повній мірі сайт ДФС, то це помилка і прорахунки ДФС. Якщо на сьогоднішній день немає роз’яснень від Мінфіну – то це недолугість Міністерства фінансів України і особисто заступника Міністра фінансів пані Макеєвої, яка курує роботу митниці і податкової».
Андрій Федорович також повідомив, що Комітет податкової та митної політики, членом якого він є, запропонував реформу ДФС і у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект про Національну митну службу України та про Національну службу фінансових розслідувань».
Ведуча радіостанції «Європа Плюс» Юлія Бурковська розповіла, як під час підготовки програми до ефіру звернулися із запитом до Голови ДФС України Романа Насірова щодо нового порядку відшкодування ПДВ, оскільки податковою реформою запроваджено формування двох реєстрів відшкодування ПДВ в хронологічному порядку відповідно до черговості внесення заяв до реєстрів. Це питання дуже хвилює представників бізнес-середовища. Хотіли отримати відповідь на питання: який буде принцип закладений в механізм розподілу коштів, передбачених до відшкодування між двома реєстрами, та в якій черговості будуть повертати ПДВ підприємствам, які отримали право на відшкодування ПДВ до 01.01.2016 року.
Дуже здивувало те, що у відповіді Роман Михайлович у листі запевнив, що «з 1 лютого 2016 року запроваджено реєстри заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку у хронологічному порядку відповідно до черговості їх внесення та щоденну публікацію таких реєстрів на офіційному веб-сайті ДФС», хоча до цього часу навіть не оприлюднена постанова Уряду з цього питання. Цим він намагається, м’яко кажучи, ввести бізнес «в оману».
Ольга Богданова, як співавтор законопроекту №3357, акцентувала увагу слухачів на тому, що законопроект Міністерства фінансів захищає не інтереси українського бізнесу, а направлений на задоволення зовнішніх донорів. «А щодо питання неповернення ПДВ, то чому ви думаєте, що винна лише ДФС? Чому ви не думаєте, що є хтось вище, хто керує: кому повертати, а кому не повертати?».
Олег Антоненко, Генеральний директор ТОВ «Айсберг» зазначив, що вжиття відповідних заходів Асоціацією платників податків України сприяло поверненню підприємству усіх заборгованостей з відшкодування ПДВ і продовжує своєчасно отримувати автоматичне відшкодування ПДВ. «Втім, постійно доводиться хвилюватися з цього приводу. Але якщо ми замислимося над тим, на які ринки сьогодні поставляти продукцію, то зрозуміємо, що відмінене мито для внутрішнього ринку робить виробників абсолютно незахищеними перед великими європейськими підприємствами, у яких є значні відмінності у законодавстві у фіскальній та банківській політиці».
Олег Григорович також нагадав, що цього року окрім непрозорості у відшкодуванні ПДВ, неприємним сюрпризом для бізнесу стало збільшення розміру плати за землю з урахуванням індексації майже в 4.5 рази та невпровадження пільги з податку на промислову нерухомість.
Прокоментував висловлювання учасників круглого столу економіст Борис Кушнірук: «Бізнесмени – це люди, які формують можливості для розвитку країни. Має бути чіткий алгоритм, яким чином зменшувати податкові ставки. Одночасно мають скорочуватися й державні видатки. З іншого боку треба розуміти, що податок на додану вартість формує 50% державного бюджету. І якщо ми хочемо відмінити цей податок, то маємо розуміти, що чимось необхідно компенсувати втрати бюджету або відповідно скоротити наполовину витрати. Тому питання не в самому податку, а в тому, як в нашій країні цей податок перетворився на найбільш корумпований і непрозорий».
Як зазначив наприкінці круглого столу Президент АППУ Грігол Катамадзе,  «законопроект  щодо внесення змін до Податкового кодексу України, який був поданий до Верховної Ради України Міністерством фінансів України, розроблений  не працівниками цього відомства,  а однією із всесвітньовідомих аудиторських фірм за кошти міжнародних грантів.  Як бачимо, не спрацювало. Тож давайте зробимо за прикладом Казахстану, де бізнесмени зібрали кошти та профінансували нове податкове законодавство, яке було їм потрібне. Я впевнений, що український бізнес дасть кошти на те, щоб зробити прозорим та зрозумілим Податковий кодекс України, але він повинен відповідати запитам українського бізнесу».
На закінчення програми ведуча радіостанції «Європа Плюс» Юлія Бурковська запросила усіх бажаючих, хто небайдужий до процесу реформування податкової системи України, налаштовувати щочетверга з 19:00 до 20:00 хвилю 107,0 FM радіостанції «Європа Плюс».

"Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий