Тетяна Бахтєєва відродила «Сім'ю» та її корупційні схеми в охороні здоров'я

Здоров'я українців - одна з головних статей витрат бюджету нашої країни. Навіть зараз, коли війна на сході загрожує самому існуванню України, ми витрачаємо на охорону здоров'я 48.000.000.000 гривень. Це сума бюджетних витрат на охорону здоров'я в регіонах (44 млрд грн) і на МОЗ з його держпрограмами закупівлі ліків і медичних виробів (4,1 млрд грн). Це більше, ніж витрати на армію, які склали 42.100.000.000 гривень. Куди йдуть ці гроші, якщо ми всі і за все платимо при будь-якому відвідуванні лікаря, а навіть проста операція коштує непідйомні простим українцям тисячі, а то й десятки тисяч доларів?
Гроші, які виділяються зараз, розкрадаються по шляху до звичайного пацієнтові. Лепту в цей процес вносить не так казнокрадство на самому верху (МОЗ розпоряджається всього десятою частиною витрат на охорону здоров'я в Україні), скільки нестримне злодійство і дика корупція в регіонах України. У кожній області діють чиновники-махінатори, які не проти нагріти руки на здоров'я своїх земляків. Допомагають у цьому фірми з розгалуженою мережею корупційних «щупалець», налагодженими схемами приховування злочинів, підставних фірм, купленими чиновниками та правоохоронцями, і найголовніше - політичним «дахом».
Самая ласа частина корупції в українській охороні здоров'я - це закупівлі дорогого медичного обладнання. Причина проста: на ліках не можна отримати позамежний «відкат», тому що вартість препаратів легко порівняти. У випадку ж з медобладнанням заміна всього декількох вузлів перетворює агрегат в «унікальний», з унікальною вартістю.
Не дивно, що завищення вартості медобладнання досягає 200%, при цьому сума однієї-єдиної операції може скласти кілька мільйонів доларів (стільки, наприклад, коштує прискорювач частинок для променевої терапії раку).
За часів Януковича політичним «дахом» для більшості схем, пов'язаних з продажем в Україні дорогого медобладнання була яскрава представниця «донецького клану», голова комітету Верховної Ради з охорони здоров'я з 2007 року і за часів Януковича, Тетяна Бахтєєва. Діяльність Тетяни Бахтєєвої тісно пов'язана з роботою найбільшої з груп, яка займається поставками медобладнання на український ринок - групи братів Фісталь. Герман і Володимир Фісталі - сини відомого донецького лікаря Еміля Фісталя, які під час панування Януковича і «донецького клану» зійшли на «Олімп» українського ринку медобладнання.
Тетяна Бахтєєва, як не раз писали медичні та антикорупційні громадські організації, використала весь свій адміністративний ресурс (зокрема, дружбу з Миколою Азаровим) для «допомоги» братам Фісталь і зміцнення їхнього бізнесу. Головним знаряддям у цій роботі був контроль над головним державним регулятором у галузі медичної техніки та лікарських засобів, керівництво якого, як повідомляла громадська організація «Медичний контроль», курирувало всі питання з швидкою і надшвидкої реєстрацією медобладнання в Україні, охороною монопольних позицій Фісталь (тобто , безпричинному відмову в реєстрації виробам конкурентів), а Тетяна Бахтєєва забезпечувала політичне прикриття процесу. В результаті фірми, пов'язані з братами Фісталь, стали майже ексклюзивними постачальниками обладнання в усі інститути Національної академії медичних наук, в ряд найбільших лікарень України. Це приносило колосальні прибутки, а держбюджету і пересічним українцям, відповідно, колосальні збитки.
Здавалося б, ідеться про реалії епохи Януковича, і після Майдану будівельники корупційних схем повинні були піти. Але не тут-то було. «Хрещена мати» схем з поставками медобладнання Тетяна Бахтєєва - і зараз народний депутат («Опозиційний блок»), член комітету з охорони здоров'я Верховної Ради України. Вплив Бахтєєвої на закупівлі медобладнання, як стверджують у кулуарах гравці цього ринку, не тільки не зменшилася, але, навпаки, зросла. І найкраще свідчення тому - успіхи братів Фісталь і їх спільних з Тетяною Бахтєєвою «проектів».
У липні 2015 року з'явилася інформація про обшук в офісі фірми «Медікалгруп-Україна», що є українським представництвом німецької компанії B.Braun і знаходиться під контролем Фісталь. Аж до останнього часу «Медікалгруп-Україна», як повідомляли в ЗМІ, торгувала підробленими єгипетськими і турецькими виробами для гемодіалізу під виглядом більш якісних німецьких. У схемі брала участь і «Медична торгівельна компанія», також контрольована Фісталь. Отримати всі потрібні реєстраційні документи не було проблемою, враховуючи можливості Тетяни Бахтєєвої. Не було проблемою і організувати офшорні підприємства для побудови схем по завищенню вартості медвиробів.
Обшук в офісі призвів до міжнародного скандалу: німецьке видання JudischeZeitung обрушилося з критикою на B.Braun за роботу в Україні з посередником, який виготовляв підробки. На думку українського СБУ, використання неякісного підробленого обладнання для гемодіалізу коштувало життя 10 українським пацієнтам. Інформація про почате розслідування потрапила в українські ЗМІ. Однак, після всього - обшуку, журналістського розслідування, службового листування СБУ - наслідок раптом застопорилося. Це можливо тільки при наявності не просто сильною, а дуже сильною політичного «даху», здатної «зам'яти справу».
Яскравий доказ того, що Бахтєєва зберігає свій вплив на держзакупівлі медобладнання - торги МОЗ 2015 року. Незважаючи на спроби міністра Олександра Квіташвілі очистити міністерство від корупції, поки це йому не вдається. Аналіз номенклатури закупівель Міністерства охорони здоров'я України на 2015 рік, проведений організацією «медконтроль», показує: за програмою боротьби з серцево-судинними захворюваннями МОЗ закупить велику частину медвиробів у Фісталь. Головна за значимістю позиція в номенклатурі закупівель МОЗ - механічні клапани (14.800.000 Грн.) - Являє собою збірний лот з конкретними наперед визначеними кількостями трьох різних виробників, які жорстко конкурують у всьому світі і в Україні: St Jude (в Україні цього виробника представляє компанія Фісталь «Флауер»), ONX (в Україні їх представляє компанія зі словацькими засновниками «Медітрейд»), ATS Medical (знаходиться у сфері впливу бізнесмена Миколи Кузьми). Сама наявність такого лота вказує про монопольну змову: жоден окремий дистриб'ютор не може торгувати конкуруючими позиціями без тіньової домовленістю з їх представниками в Україні. Саме Фісталь звинувачують у тому, що вони організовують монопольна змова по цій позиції, «збирають ринок», як кажуть у цих колах.
До чого призводять такі «договорняки»? Прогнозні ціни МОЗ на витратні матеріали з кардіології і так в кілька разів вище, ніж у сусідніх (парадокс - багатших!) Країнах. Монопольна змова означає, що ціни на витратні матеріали для операцій на серці будуть не просто високими, а надвисокими. З одного тільки цієї програми Фісталі, Бахтєєва і компанія отримають кілька десятків мільйонів гривень «доходу». А що отримають пацієнти? Смерть. Серцево-судинні захворювання - перша за поширеністю причина смерті українців. Держава забезпечує необхідними витратними матеріалами тільки 10% пацієнтів. Один комплект для стентування в підсумку буде коштувати 60-70 тисяч гривень, за одну операцію встановлюють 2-4 стент-системи. Тобто, тільки витратні матеріали обійдуться пацієнтові в 5-10 тисяч доларів, але ж ще потрібно буде платити за операцію. Очікувана МОЗ ціна на стенти, з урахуванням підготовлюваного монопольної змови, складе 9.200 грн.
Без колосального завищення коштів, без корупційних монопольних змов, без жадібної політичного «даху» стент-системи можуть коштувати 3.900 грн: саме за стільки їх закупили на торгах в Черкасах в липні цього року. При тому ж бюджеті МОЗ міг би забезпечити витратними матеріалами для операцій на серці втричі більше українців! Так злодійство бюджетних коштів перетворюється на вбивство пацієнтів, в геноцид.
І все-таки найбільш гучний успіх Бахтєєвої за останній час - це державна програма із закупівлі мамографів, яку вона, за даними антикорупційних організацій, лобіює з 2012 року. У 2015 році ці зусилля увінчалися успіхом: мамографи потрапили в план закупівель Міністерства охорони здоров'я України. Всім галузевим фахівцям відомо, як важко зараз добитися збільшення фінансування державних програм з охорони здоров'я, в умовах повної економії і урізування всіх можливих бюджетів. І ось в такій ситуації з'являється нова програма на 200 млн гривень (!), В рамках якої треба купити нові мамографи та апарати УЗД, причому у вітчизняного виробника. Цей виробник - харківська фірма «Радмір», і він унікальний. Більше в Україні мамографи ніхто не робить. Значить, 200 млн віддадуть в одні, правильні руки. При цьому мамографи будуть коштувати вже на 32% дорожче, а апарати УЗД - на 68%, що й не дивно. Недивно і те, що компанія, пов'язана з братами Фісталь, є ексклюзивним представником «Радміра». Значить, і на цій угоді Тетяна Бахтєєва отримає свої мільйони.
Всі ці факти говорять про одне: тіньовий вплив Тетяни Бахтєєвої на процеси в українській охороні здоров'я останнім часом тільки зростає. Навіть при Януковичі представники Фісталь не наважувались дзвонити конкурентам і розповідати їм, що «ми все вирішимо і все буде по-нашому, домовляйтеся з нами або зникайте з ринку взагалі». Між тим останнім часом, за свідченнями підприємців, такі розмови - не рідкість.
У той час, як колишній друг і покровитель Тетяни Бахтєєвої Микола Азаров збирає маріонетковий «уряд України у вигнанні» і намагається пропагувати ідеї «русского мира» через соціальні мережі, сама Бахтеєва тихо і ефективно робить свою роботу за допомогою братів Фісталь. Для виживання «донецькому клану» в охороні здоров'я потрібно, щоб все залишалося, як при Азарові.
І це вдається: незважаючи на те, що у Верховній Раді успішно проходять голосування практично всі реформаторські законопроекти, реформа охорони здоров'я буксує. Головним бар'єром для реформаторських починань міністра охорони здоров'я Квіташвілі експерти в один голос називають комітет з охорони здоров'я Верховної Ради, що знаходиться в жорсткій опозиції до будь-яким реформам. Незважаючи на те, що формально його очолює Ольга Богомолець (а може бути, і завдяки цьому), вплив Тетяни Бахтєєвої в комітеті з охорони здоров'я колосально. Не дивно, що Тетяна Бахтєєва голосує в комітеті проти реформи в унісон з Богомолець (приводячи з собою голоси інших колишніх членів «Партії регіонів») і громить реформу з парламентської трибуни практично тими ж словами, що і Ольга Богомолець.
Поки цей стан речей збережеться, реформи охорони здоров'я будуть неможливі: ні Тетяна Бахтєєва, ні її партнери по «бізнесу» не зможуть отримувати звичні надприбутки в умовах прозорості. І поки корупційно-комерційний «спрут» з політичною головою не буде знищений - ніякої бюджет не поміняє ситуації в нашій охороні здоров'я. Будь бюджети будуть просто розкрадатися, витрачатися на поставки непотрібного обладнання за багаторазово завищеними цінами - як і зараз.
Тим часом українці продовжують вмирати через «нестачі державних грошей на лікування». А на «відкатах» і крадених грошах знову міцніє стара гвардія Януковича - поки ще бліда, скромна, налякана Майданом; але невідомо, якою вона буде через кілька років.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий