Земельні афери депутата Демчака, чи коли вже репа трісне?!

Нардепи від БПП Іван Мельничук та Руслан Демчак хочуть забрати землі в аграрних вузах і примусити їх платити мільйони податків, навіть тим закладам, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету, пише видання "СовСек". На цих змінах вони наполягали під час обговорення проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку 1850-1 від 27.01.2015 р.
Демчак і Мельничук вирішили провернути чергову шахрайську схему по «віджиму» землі у найменш захищених – бюджетних навчальних та наукових установах. Схема наступна – спочатку землі, які знаходяться у підпорядкуванні навчальних закладів, виводять із балансу установ під тиском того, що ніби їм хочуть допомогти, якщо вони їх не можуть утримувати. Я вже мовчу про те, що про освіту і науку тут просто забули. Що агроном чи аспірант не зможе навіть елементарний дослід закласти ніхто не думає у аграрній державі Україна. Потім ці землі, які вивели з бюджетної сфери діяльності, передаються «своїм» приватним фірмам у «хороші руки» в оренду, а бажано – довгострокову. Потім приватизовують землю, перепродують через кілька «своїх» дочірніх фірмочок і через «свої» банки роблять «обнал» – отримують чисту готівку без жодних зусиль і байдуже на освіту дітей і їх майбутнє, як фахівців, які рухаються в Європу.
Ми спробували провести журналістське розслідування і з’ясували чому саме Демчака так цікавлять земельні питання. Як відомо, він не член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, а Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності. При теперішній економічній ситуації і курсом долара у нього роботи не початий край, а він так все про землю думає.
Та виявляється, що афери із землею – це його профіль і саме на цьому він сколотив свої мільйонні статки. Так, у 2008 і 2010 році Демчаку вдалось прокрутити схожі земельні афери і отримати від них прибуток на суму 338,21 млн. грн.
У ЗМІ вже раніше повідомлялося, що не тільки центром конвертації, створеним на базі ЕРДЕ-банку, може бути цікавий правоохоронним органам бізнесмен і аферист Руслан Демчак. Одна з найгрубіших шахрайських схем, реалізованих ним і членами його сім’ї, полягає в розкраданні земельних паїв селянських господарств на багато мільйонів гривень. Для того, щоб незаконно отримати паї мільйонер Демчак «оформився» різноробочим в КСП «Стебне». Отримані ним землі він продав фірмі, засновником якої є… його мати.
Цікаво, що в земельній афері разом з Русланом бере участь дружна компанія підставних фізосіб, що знімають гроші в банку з конвертаційних счетов.Історія з мільйонером-наймитом виглядає настільки неправдоподібною, що ми б самі не повірили. Якби не розташовували неспростовними документальними доказами. Коли перший етап нашого розслідування вже підходив до кінця, з нами зв’язався один з депутатів Верховної Ради: член комітету парламенту з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Олег Новіков.
Він поділився своєю «інформаційної здобиччю», яка просто шокувала. Виявляється, Демчак, а так само його підручні, які ми згадували в попередній частині у зв’язку з участю в конвертаційних схемах ЕРДЕ-банку (вони знімають готівку під охороною «Варяга», - автор), розжилися земельними паями у величезних кількостях. Які вирішили продати фірмам ТОВ «Будівельні інновації плюс» і «ФК Ресурсімпекс» (остання фігурує в списку транзитних контор для нелегальної обналічки, - автор). Загальна сума угод тягне на 338 210 000 грн. Сам Руслан Демчак продав два паю. Один - отриманий в КСП ім. Горького (ТОВ «Стебне») за 50 млн. грн. Інший - за ту ж суму від КСП «Авангард». Покупцями виступили обидві зазначені вище фірми. Перша угода відбулася в 2010 році, остання - в 2008-му. Громадяни Ніколенко та Мейсар (конвертатори-наймачі) продали свої паї відповідно за 67,6 млн. грн. і 86800000. грн. Немає сумнівів, що виручка підставних осіб перейде Демчаку. Хтось Бакланова Т.В. отримала від продажу паю 16 млн. грн. Басс Я.С. - 8 млн. грн. Пай отриманий в селі Миколаївка (колишній колгосп «Комуніст»). Гринюк В.Р. отримав пай в селі Киянка Житомирської області і продав за 2 млн. грн. . Петракова Л. - у селі Кайтанівка Катеринопільського району Черкаської області. Продала за 20 млн. Грн. Галич О.В. - В тому ж районі, але не в Кайтанівці, а в селі Пальчик, сільське господарство «Україна». Виручив від продажу 9,8 млн.грн. Решта громадян (Кузьменко, Кравченко, Карвацька, Бутко, Журавський і Сахаров) заробили на продажу землі від 4 до 40 млн. грн. кожен.
Всі розрахунки відбувалися через ЕРДЕ-банк, податків сплачено не було, і ніякого права на присвоєну землю згадані зіц-голови не мали. Як їм вдалося отримати паї? Зрозуміло, за хабар. У цьому плані надзвичайно показовим є документ, яким ми тепер маємо. Це оригінал пояснення сільського голови с. Киянка Стецюк Надії Олександрівни на ім’я начальника ДПІ у Голосіївському районі Києва. Надія Стецюк пише, що, отримавши запит податкової щодо громадян Гринюка, Галича та інших, запитала свого попередника, колишнього сільського голову Криницького та директора КСП на прізвище Бусько, звідки у цих громадян виявилися паї.
Високопоставлені односельці порадили жінці написати, що зазначені громадяни є в списках пайовиків КСП «Авангард». Але вона відмовилася писати неправду, про що письмово й повідомила податківців. Стецюк так само написала, що і Демчак, який отримав там пай, не був зареєстрований в селі, нічого не отримував у спадок або в подарунок. Хоча, згідно зі свідоцтвом на право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серія ЖИ-6№ 158381, Демчак Руслан Євгенович внесений до списку осіб, які мають право на паї в КСП «Авангард» і «Кіянське». Список був затверджений зборами співвласників (селян) 7 квітня 2000 р. Забавно, але вигребати гній в «Авангарді» 2000 року мільйонер Демчак не міг. І не тільки тому, що з 1991 року він проживає в Києві і займається тут бізнесом (у тому числі кримінальним), а ще тому, що… в цей же час значився різноробочим в іншому КСП - «Стебне» Звенигородського району Черкаської області. Ми роздобули свідоцтво про право власності Демчака на пай в «Стебному», який він продав за 50 млн. грн. Свідоцтво зовсім свіже - видано в 2010 році. Переляканий директор ТОВ «Стебне» Ю.Осадчий повідомив Голосіївську податкову, що Демчак Руслан дійсно працював в їх колгоспі з 20 липня 1999 по 5 січня 2000 року. Про що свідчать протоколи і запис у Книзі обліку трудового стажу колгоспників. Правда, згідно тієї ж книги, зарплату мільйонер не отримував. І звільнений був за… прогули.
Як вийшла така метамарфоза, письмово пояснив сільський голова Стебне (підпис нерозбірливий, мобільний 098-955-52-57). Він пише, що в 2010 році до нього приїхав довірена людина Демчака Василь Куліш. Йому було віддано свідоцтво про право власності на пай Демчака. Куліш згадується в запиті народного депутата Володимира Ар’єва, у зв’язку з участю в конвертаційних схемах. Це - директор ТОВ «Юридична фірма «Консалтінг груп», яка входить до складу корпорації «Українська бізнес група» Руслана Демчака. Не пощастило юристу Кулішу: крім обов’язків, пов’язаних з незаконним переведенням коштів у готівку, у нього, виявляється, є ще одне завдання - їздити по селах, корумпувати місцевих сільських голів і забезпечувати господаря документами на землю, здобутими за допомогою банальних фальсифікацій.
Член комітету ВРУ з питання боротьби з корупцією Олег Новіков упевнений, що Демчак не тільки незаконно заволодів земельними паями на основі сфальсифікованих документів, але ще й ухилився від сплати податків від 15 млн. грн. А всього в ході описаної вище схеми не сплачено до бюджету 48,5 млн. податків. Однак, на цьому земельна афера не закінчується. Надзвичайно цікавий і покупець майнового паю КСП «Стебне». Це підприємство ТОВ «Будівельні інновації плюс» (директор Дмитро Солонський). Чому саме ця фірма викупила у мільйонера Демчака шматок землі за 50 млн. грн., стало зрозуміло, коли ми копнули її «родовід». Виявляється, засновником «Будівельних інновацій…» є компанія з управління активами та адміністрування пенсійних фондів «Ініціатива», що входить в «Українську бізнес-групу» Демчака. Але і це не все, бо за «Ініціативою» стоїть ще один засновник - ПВК «Будівельник». Той самий, про якого ми вже писали в зв’язку з родичами Демчака. Засновник в цьому «Будівельник» - Демчак Любина Лук’янівна: мама нашого героя. Коло замкнулося. 50 млн. грн. прокручені всередині сім’ї. Вкрадена земля - ​​відмита і «переведена в готівку».
Не можна не помітити, що в якості своєї адреси, як продавця, Руслан Демчак чомусь називає не гуртожиток транспортного університету, де він фіктивно прописаний багато років, а вулицю академіка Лебедєва, 33. Це - заповідна зона у Феофанії. І, мабуть, найгучніша земельна афера «конвертаційного голубка». Насправді Демчак не живе тут. Земля в Феофанії - просто незаконно отримана ним прямо в заповіднику, і він давно намагається продати її за мільйон доларів. Інтернет напханий оголошеннями про продаж «ділянки загальною площею 0,1 га, на якій розташований дерев’яний будинок, побудований за ескізами будинку, в якому жив і працював Сергій Олексійович Лебедєв. Маєток знаходиться в 50 метрах від собору Святого Пантелеймона». У деяких оголошеннях сказано, що на об’єкт отримано акт про право власності, виданий дозвіл на в’їзд через територію парку, дозвіл на реконструкцію, досягнута домовленість про підведення інженерних комунікацій, підготовлений ескізний проект санаторно-готельного комплексу. Оформлена власність не на Демчака, а на якогось Дмитра Глущенка. А вказаний мобільний телефон, за яким можна зв’язатися з продавцем 80672395616, належить віце-президенту «Української бізнес-групи» Василю Терещенку. Іншими словами - одному з менеджерів Демчака з будівельно-земельних питань. Спроба збути шматок заповідної території з цілющими джерелами біля історичного храму - тягне на ще одну кримінальну справу. Не кажучи вже про те, що гріх це великий. Однак, враховуючи загальний моральний вигляд нашого героя, такі поняття як «недобре», «непорядно», «підло» - йому просто невідоміи. Так само як невідомо йому, що таке «закон» і що буває з тими, хто його порушує,- раніше писали про Демчака у ЗМІ.
Схема ж і цього разу була наступна – щоб отримати земельний пай, Демчак влаштовувався у сільськогосподарських підприємствах, одночасно двох у різних областях, різноробочим. Зрозуміло, що його на цих підприємствах і дня не було, а кому йшла зарплата і податки – невідомо. Як один із працівників підприємства, він отримував земельний пай. Цей пай він продавав через кілька своїх фірм, які входять у конвертаційний центр і так чи інакше пов’язані із Корпорацією «Ukrainian Business Group», яка належить Демчаку. Після цього, учасники шахрайської схеми отримували свою долю за участь, а Демчак (автор схеми) надзвичайний прибуток. Щоб оцінити розмір прибутку зобразимо одну із цих схем.
По нехитрих підрахунках, для Демчака чистий прибуток від продажу земельних паїв був у розмірі приблизно 400 млн.грн. У його партнерів по конвертаційному центру – близько 40 млн.грн., з яких ні копійки не сплачено у бюджет. А якщо це не один, два і не три паї, а десятки, які містяться у структурі аграрних вузів?! Тепер зрозуміло чому Іван Мельничук так підтримував Демчака з трибуни, адже винагороду йому Демчак пообіцяв відповідну, повідомив Ігор ІВАНОВ на веб-сайті “ОРД”.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий