Bloomberg: нафта може обвалитись до $20

Зростання виробництва нафти, скорочення її споживання і темпи заповнення нафтосховищ можуть призвести до падіння цін до $20 за барель. До такої думки прийшли експерти Bloomberg Intelligence, повідомляє видання "ДЗИГА".
Експерти вважають цілком можливим зниження ціни на нафту в найближчі місяці. Головними проблемами, вважають вони, є надмірні обсяги видобутку нафти і скорочення її споживання. В результаті в Америці нафтосховища заповнюються сировиною, а галузь починає відчувати брак місць для зберігання нафти. Все це, за версією фахівців, може призвести до падіння цін до $20 за барель або навіть менше.
Проект бюджету Великобританії на наступний рік передбачає податкові послаблення для британських нафтових компаній. Іран готовий додатково продавати до 1 млн барелів на день, якщо знімуть міжнародні санкції щодо нього.
Запаси нафти зараз рекордно високі, вони росли десять тижнів поспіль. США акумулюють від 1 млн до 2 млн барелів "зайвої" нафти в день. Якщо запаси будуть зростати ще більше, запевняють у Bloomberg Intelligence, падіння цін на нафту, вдарить по імпорту, а потім призведе до скорочення американського виробництва нафти. Критичними в цьому відношенні стануть найближчі кілька місяців, коли будуть проводитися весняні ремонтно-профілактичні роботи на нафтопереробних заводах. У цей час припиняють операції до третини нафтопереробних заводів.
Разом із тим, як повідомив нещодавно керівник прес-служби компанії «Укртрансгаз» Максим Белявський, Україна в січні-лютому імпортувала 4,1 млрд кубів газу (у тому числі 2,3 мільярда кубів з Європи і 1,8 мільярда - з Росії). При цьому відомо, що ціна на російський газ з січня поточного року становить $329 за тисячу кубометрів, а з Європи по реверсу - нижче $300.
Крім того, від Держкомстату відомо, що в січні Україна заплатила за імпортний газ $655 млн. За лютий відповідних відомостей ще немає, але можна припустити, що величина імпорту газу була приблизно така ж, як у січні ($600-$700 млн).
У березні Україна, звичайно ж, теж продовжувала імпортувати газ, адже опалювальний сезон ще не закінчився.
Тепер врахуємо, що згідно з тими ж даними Держкомстату, по зовнішній торгівлі товарами за січень вийшов дефіцит всього в $25 млн. При цьому зовнішня торгівля послугами для України є профіцитною (головним чином, за рахунок прокачування територією України до Європи російських газу та нафти). За 2014 р. позитивне сальдо торгівлі послугами становило $5,6 млрд - отже, за місяць даний профіцит становить майже $0,5 млрд. Відповідно, загальний зовнішньоторговельний баланс у січні (а також в лютому і березні) був у пристойному плюсі, стверджує блогер "Пророк", коментуючи перспективи "відскоку" обмінного курсу національної валюти.
У квітні ж опалювальний сезон в Україні закінчиться. І, як нещодавно заявив наш профільний міністр Демчишин, з квітня імпорт російського газу буде припинено. При цьому, як відомо, торік Україна продовжила в квітні і наступних місяцях імпортувати газ у великих обсягах. Зокрема, за даними Держкомстату, імпорт газу в квітні 2014 склав $722 млн, у травні - $1013 млн, в червні - $579 млн (Росія перекрила повністю газовий кран Україні 16 червня минулого року, а поновилися постачання газу тільки в грудні).
Проте в нинішньому році ситуація кардинально відрізняється від минулорічної. Справа в тому, що навесні й на початку літа 2014 року ще нічого не віщувало стрімкого обвалу світових цін на нафту, який стартував у другій половині минулого року (ціна на нафту еталонної марки Brent впала зі $115 за барель у липні до $60 в грудні ). Тому ніхто не припускав і майбутнього зниження цін на газ, а тому Україна в весняні та літні місяці минулого року цілком розумно здійснювала імпорт газу для поповнення своїх підземних сховищ газу (ПСГ) під майбутній опалювальний сезон.
Тепер же український уряд поінформований про те, що трапився обвал цін на нафту і також прекрасно знає, що внаслідок цього в 2015 році відбуватиметься різке зниження ціни на газ, починаючи з квітня, липня і жовтня - оскільки ціни на газ прив'язані в договорах «Газпрому» з європейськими країнами (і з Україною) до цін на нефтепродути за три попередні квартали. А якщо підтвердяться прогнози зарубіжних експертів - наприклад, аналітиків з Bloomberg Intelligence про швидке падіння цін на нафту до $20 за барель - то значне зниження цін на газ продовжиться також у першому та другому кварталах 2016 року. При цьому ціна газу на початку наступного року може обвалитися до близько $70 за тисячу кубометрів.
Відповідно, для українського уряду буде економічно невигідно (і нерозумно) купувати газ у свої ПСГ під майбутній опалювальний сезон у другому кварталі поточного року. Оскільки в третьому кварталі ціна газу буде набагато нижчою, ніж у другому. А ще краще було б почати закупівлю газу в наші ПСГ взагалі в четвертому кварталі, коли він буде ще дешевше - проте Україна навряд чи зможе технічно встигнути закачати потрібні обсяги газу в ПСГ (до наявних там 7 млрд кубометрів з гаком на кінець нинішнього опалювального сезону потрібно закачати ще 10-12 млрд) за жовтень і, можливо, частина листопада, поки не вдарять сильні морози.
Таким чином, у квітні, травні та літні місяці Україна не буде зовсім імпортувати газ, чекаючи його здешевлення надалі (або закупить його зовсім небагато в порівнянні з минулим роком). Крім того, валюти на його закупівлю знадобиться в 2015 році набагато менше, ніж у минулому році, так як ціна буде набагато нижче. Ще в нинішньому році очікується чимала економія валюти по імпорту нафти і нафтопродуктів, які теж дуже сильно подешевшали.
Ну а раз так, то в квітні, травні та літні місяці в Україні очікується дуже суттєвий профіцит зовнішньої торгівлі не тільки послугами, а й товарами. Що і стане поштовхом до ревальвації гривні. Тим більше, що ми вже недавно отримали перший транш кредиту від МВФ в $5 млрд, а в найближчі місяці очікуються великі надходження валюти з ЄС, США, Японії, Швеції, Світового банку, ЄБРР і т.д.
"Я б лише порадив нашому Нацбанку не допускати значного зміцнення гривні - щоб курс не опускався нижче 20 грн за дол. А варто почати відразу ж викуповувати надлишок валюти на міжбанківському валютному ринку для поповнення золотовалютних резервів"- повідомив "Пророк".
Перешкодити ж вищеописаним сценаріям майбутньої ревальвації гривні можуть, на його думку, лише два несприятливих фактора.
По-перше, як розповіла недавно глава Мінфіну Наталя Яресько, МВФ може відмовити Україні в наданні другого траншу допомоги, якщо Київ не зможе реструктуризувати свій зовнішній борг («Яресько необережним словом сполохала гривню?»).
І якщо дійсно МВФ, наприклад, на початку червня оголосить, що він припиняє кредитування України, то відразу ж варто чекати і чергового обвалу гривні, глибину якого пророкувати мало хто візьметься.
Ну а по-друге - це війна. Мається на увазі ризики швидкого розв'язання путінською Росією і проросійськими бандитами широкомасштабних бойових дій на сході України, про що попереджають останнім часом багато вітчизняних і зарубіжниї експертів.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий