За "Зевса" у ФБР вирішили заплатити $3 млн

Державний департамент США та Федеральне бюро розслідувань США (ФБР) призначило рекордну винагороду у розмірі $3 млн за інформацію, яка допоможе зловити і заарештувати громадянина РФ Євгена Богачева. Це найбільша нагорода, яка коли-небудь пропонувалася американською владою за допомогу у справі про розслідування кіберзлочинів.
Спецслужби США звинувачують Євгена Богачева в організації злочинної кібергрупи, яка з 2011 року викрала понад $100 млн у компаній і приватних осіб. ФБР вважають, що Євген Михайлович Богачев є творцем і адміністратором мережі заражених комп'ютерів GameOver Zeus, що складалася з сотні тисяч комп'ютерів по всьому світу. Російському хакеру пред'явлено звинувачення по 14 статям, у тому числі змова, злом комп'ютерів, шахрайство, шахрайство в банківських установах і відмивання грошей.
"Винагорода підтверджує зобов'язання уряду США щодо притягнення до відповідальності тих, хто бере участь в організованій злочинності, незалежно від того, ховаються вони в інтернеті або за кордоном", - йдеться в повідомленні Державного департаменту США.
У ФБР переконані, що Богачов, як і раніше проживає в Росії.
Рекордна сума нагороди обумовлена активізацією зусиль уряду США по боротьбі з кібератаками, які, за оцінками АНБ щорічно призводять до втрати $100 - $400 млрд.
GameOver Zeus був вперше виявлений в 2011 році і є "спадкоємцем" банківського трояна Zeus, перші згадки про який сягають 2007 році. Разом з тим, пірингова структура GameOver Zeus відрізнялася від попередніх версій Zeus, які вразили більше 13 млн комп'ютерів по всьому світу і призвели до втрат сотень мільйонів доларів.
Повідомляється, що ботнет GameOver Zeus вразив від 500 тис до 1 млн комп'ютерів по всьому світу і використовувався зловмисниками для викрадення банківських даних нічого користувачів. Ботнет GameOver Zeus служив одним з головних каналів поширення трояна Cryptolocker, який блокував доступ до файлів. Щоб отримати ключ розблокування зашифрованих файлів, зловмисники просили заплатити викуп через систему Bitcoin або MoneyPak протягом 72 годин.
"GameOver Zeus - найвитонченіший ботнет, який коли-небудь намагалися усунути ФБР і наші партнери", - зазначив заступник директора ФБР Роберт Андерсон.
Раніше в ході спільної операції ФБР і спецслужб інших країн троян Cryptolocker був знешкоджений, а ботнету GOZ завдано дуже великої шкоди. Піймання Богачева має стати заключним етапом операції.
Відомий у мережі під ніками "Lucky12345", "slavik" і "Polligsoon" російських хакер раніше був внесений в десятку "особливо небезпечних злочинців у сфері кіберзлочинності.
Спецслужби США сподіваються, що російські спецслужби допоможуть заарештувати злочинця. Тим не менш, багатьом відома позиція Москви щодо засудження громадян РФ за кордоном. Враховуючи відсутність договору про екстрадицію між цими двома країнами, стає очевидним, що на території Росії хакер може відчувати себе в цілковитій безпеці.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий