Головні аспекти ситуації в Криму – чи можливий мирний діалог?

У Державній прикордонній службі України підтверджують блокування військовослужбовцями Чорноморського флоту Росії Севастопольського загону морської охорони прикордонних військ, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.
"Прикордонники цих осіб ідентифікували як військовослужбовців 810-ї бригади Морської піхоти ЧФ РФ. Вони розмістилися перед КПП загону й оточили всі підходи. На висотах навколо загону розміщені снайпери", - зазначено в повідомленні Держприкордонслужби, розміщеному в п'ятницю на сайті відомства.
За даними прикордонного відомства, пізніше до КПП прикордонного загону прибув керівник групи російських військовослужбовців, капітан 1-го рангу, який заявив, що вимога цих осіб - щоб ніхто не залишав територію військової частини.
"Вони нібито виконують вимоги постанови Ради безпеки Криму - не допустити захоплення зброї екстремістами. Після переговорів із командиром загону російські військовослужбовці відійшли на 25 метрів від КПП і здійснюють спостереження", - зазначено в інформації.
Також, за даними Держприкордонслужби, у п'ятницю вранці ракетний катер ЧФ РФ "Ивановец" зупинився неподалік берега на рейді Балаклавської бухти нібито через поломку двигуна.

Крім того, згідно з інформацією, прикордонники відстежили переліт із Керченського напрямку в Україну понад десяти російських військових вертольотів. Лише на три з цих вертольотів українська сторона отримала відповідну заявку ЧФ РФ.
"У пункті пропуску "Кача" було оформлено три вертольоти, стосовно яких було подано відповідну заявку ЧФ РФ. Інші вертольоти, які перетнули держкордон України, порушили вимоги відповідних двосторонніх угод", - зазначається в повідомленні.
От такий “парад” влаштували російські війська пересічним мешканцям Півострова, які надзвичайно занепокоєні діями російських військовослужбовців на своїй території.
Цікаво, що наразі пересування військової техніки ЧФ РФ та декотрих сухопутних підрозділів міноборони Росії на території Криму відбуваються вже не приховано, тоб-то із нескрученими номерами держреєстрації і незаплямованими бортовими номерами.
Про що це може свідчити? Невже “безалаберність” окремих командирів, що здатна ескалувати конфлікт в офіційній площині з наявністю відповідних доказів?
У всій цій ситуації, доречі, найбільш критичним є правовий статус “людей із автоматичною зброєю, бронетранспортерами і гвинтокрилами”, адже без будь-яких визначних знаків, поки їх мотиви й цілі остаточно не заявлені, а також спостерігається уникнення будь-якого конструктивного контакту з офіційими особами України. З одного боку, приховати під виглядом “анти-титушкованого” ополчення регулярні десантно-штурмові загони збройних сил та мотострілецькі підрозділи – не новина в армійській стратегії, а з іншого – плювок в обличчя всім “суверенним” українцям, територія яких успішно анексується, поки вони тримтять від жаху й нерішучості, взиваючи до світової спільноти про допомогу. 
Відома неповоротливість традиційної високогатункової дипломатії, яка в першу чергу зважує виключно на свої вигоди, проявилася одразу.
Так, постійний представник США при ООН Саманта Пауер США оприлюднила свої переконання, що в Криму необхідна посередницька місія.
"Що стосується посередництва, ми вважаємо, що воно необхідно негайно", - сказала Пауер, виступаючи в ефірі американських телеканалів, передає РИА Новости.
На її думку, подібна місія повинна бути незалежною. США стурбовані повідомленнями, що надходять з Криму, додала Пауер.
"Мабуть, є ескалація ситуації замість деескалації", - додала вона.
У свою чергу, Росія виступає проти нав'язаного посередництва для врегулювання ситуації навколо Криму.
Про це заявив постпред РФ при ООН Віталій Чуркін після неофіційної зустрічі в Раді Безпеки всесвітньої організації.
"Це те, що треба проаналізувати. Треба запитати владу Криму, що вони думають про таку місію. Але ми проти нав'язаного посередництва", - зазначив він.
При цьому Росія на “вищому” рівні фактично не визнає ротації своїх військовиків на українській території не тільки у бік збільшення їх чисельності, але й в контексті порушень двосторонніх угод із Україною про оренду об’єктів оборонного призначення. Захоплення булівель, споруд та об’єктів транспортної інфраструктури, завбачливо здійснюється доволі “делікатно”, тому, мабуть, українській стороні буде надзвичайно важко і однозначно довести свою позицію допоки не буде встановлено суцільний громадській контроль за пересуванням російського військового контингенту. Судячи з усього, українська влада в усі часи, фактично, ніколи не була здатна ухвалювати швидкі й адекватні рішення, довіряючи лише старому принципу балаканини, який ховається за красивими фразами “дипломатичні зусилля”. Відповідними відомствами й інститутами громадянського суспільства, які, нібито, так полюбляють жити в незалежній Україні, не здійснюються жодних системних зусиль, аби юридично довести факти порушення міжнародних угод проти України.
А чи не є цей неофіційний десант в Криму відповіддю на прохання екс-гаранта української конституції Віктора Януковича, що нині переховується на території Росії? Федеральне керівництво неодноразово засвідчувало свою офіційну підтримку біглому вкраїнському чільнику, називаючи все, що відбувалося в Україні в останні місяці актом державного перевороту і тероризмом. Таким чином, можливо, й пояснюється ситуація в Криму, де Росія “намагається уберегти свої (читай – орендовані в України та громади АР Крим) військові об’єкти від терористичної загрози”.
"Я звертаюся до кримчан з проханням не допустити кровопролиття і міжусобиці. Як чинний президент України хочу заявити, що Крим має залишатися у складі української держави, зберігаючи широку автономію", - заявив В.Янукович на прес-конференції в п'ятницю.
При цьому він вважає, що події в Криму є природною реакцією на "бандитський заколот" у Києві.
"Все, що відбувається зараз у Криму, я вважаю абсолютно природною реакцією на той бандитський переворот, який стався в Києві", - заявив В.Янукович.
Він наголосив, що узурпація влади була проведена "купкою радикалів", і висловив упевненість у тому, що кримчани "не хочуть підкорятися і не підкорятимуться націоналістам і бандерівцям".
На декілька годин раніше, вчора, під час брифінгу у Верховній Раді України, Олександр Турчинов повідомив, що за даними розвідки, російські військовики відпрацьовують сценарій, який повністю аналогічний абхазькому, коли, спровокувавши конфлікт, вони почали анексію території.
«Росія розпочала неприховану агресію проти нашої країни», - підкреслив Турчинов.
Він зазначив, що під виглядом військових навчань Росія «ввела війська в АРК і не тільки захопили парламент Криму, Кабінет міністрів Криму, але вони пробують брати під контроль цивільні об’єкти, комунікації, пробують блокувати місця розташування українських військових».
Турчинов висловив переконання, що Росія провокує Україну до військового конфлікту.
Голова Верховної Ради України, виконувач обов`язків Президента зазначає, що українські військовослужбовці виконують свої обов’язки і не «піддаються на провокацію», розуміючи ту високу небезпеку, «на яку наражається цивільне населення Криму».
Нажаль патовість ситуації полягає виключно в статусі… Януковича. І, відповідно, до наданих йому міжнародними інституціями персональних гарантій. Як видно, російська сторона дуже своєрідно виконує свою частину зобов’язань, що прямо загрожує територіальній цілісності України.

Kathy Goldenberg, "Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий