У Києві презентували книгу до 30-річчя Патріаршого служіння Варфоломія

18 серпня у Ставропігії Вселенського Патріархату у Києві відбулась презентація книги «Варфоломій І: 30 років Патріаршого служіння в контексті України».
Фото: Духовний Фронт України

Презентація відбулась напередодні визначення 30-ї річниці незалежності нашої держави і візиту Вселенського патріарха Варфоломія в Україну на запрошення Президента України Володимира Зеленського і предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Саме патріарх Варфоломій є однією із ключових осіб на шляху до здобуття українським народом Помісної Автокефальної Православної Церкви.


Екзарх Вселенського патріарха в Україні, єпископ Команський Михаїл (Аніщенко), презентуючи книгу, сказав: «Це публіцистичне видання покликане розповісти широкому загалу про особу та життєвий шлях Всесвятішого Патріарха Варфоломія, його зв’язок з Україною та про його особисту працю на благо українського Православ’я. Річниця його обрання на Патріарший Престол припадає на 2 листопада цього року, отже залишилося не так багато часу і, на мою думку, візит на святкування 30-ї річниці Незалежності України, можна вважати початком святкувань річниці інтронізації Його Всесвятості Варфоломія на Вселенській Константинопольській Кафедрі».

За словами владики Михаїла, під час упорядкування видання були використані маловідомі в Україні греко- та англомовні джерела, а, також, матеріали з особистого архіву митрополита Православної Церкви України Олександра (Драбинка).

Спеціально для цього видання видатним українським дизайнером шрифтів п. Олексієм Чекалем була розроблена символічна графічна композиція, що розміщена на зворотній обкладинці книги та демонструє символічне єднання двох святкових подій.

Єпископ Михаїл подякував митрополиту Олександру, який на чолі з предстоятелем Православної Церкви України, Блаженнішим митрополитом Епіфанієм, від самого початку перебування у Києві підтримує та допомагає у розвитку та діяльності Ставропігії та, який безпосередньо доклав багато особистих зусиль для видання цієї книги.

«Віримо, що ця книга допоможе широкому загалу оцінити значення та діяльність особи Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія та провести прийдешній визначний візит на відповідному рівні, в радості та щирій молитві до Бога за побожний український нарід, за плідний розвиток українського Православ’я та добробут української держави», – підсумував екзарх Вселенського патріарха в Україні.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) каже, що враховуючи збіг двох ювілеїв – 30 річниці незалежності України та 30 річниці інтронізації на Престол Святої-Матері Церкви Його Всесвятості Варфоломія – Фондом Блаженнішого Митрополита Володимира та Ставропігією Вселенського патріарха в Києві було підготовлено спільне видання книги: «Варфоломій І: 30 років Патріаршого служіння в контексті України».

«Я з радістю відгукнувся на ініціативу владики Михаїла, екзарха Вселенського патріарха в Києві, створити таку книгу про постать патріарха Варфоломія, оскільки був дотичний до тих подій, котрі описані в ній», – наголосив владика Олександр.

«30 років незалежності та 30 років служіння Всесвятійшого Патріарха Варфоломія цього року збігаються і, власне кажучи, для мене незалежність, як для громадянина України і як церковного єрарха, який бажав становлення Помісної Української Православної Церкви, являється сумісним. До церковної історії я певною мірою дотичний, оскільки писав свою кандидатську дисертацію і захищав в Київських духовних школах на тему історії посттоталітарної України і в цій історії, коли працював із документами, я завжди відслідковував, що визначну роль відігравав Вселенський патріарх Варфоломій, 30-річчя служіння якого ми і святкуємо», – зазначив єрарх ПЦУ.

«Тому будучи секретарем митрополита Володимира (Сабодана, – ред.), знаючи його духовне бачення, спілкуючись із ним на ці теми, будучи учасником приїзду Вселенського патріарха у 2008 році до України, будучи учасником Синаксису 2008 року, будучи безпосереднім учасником підписання і дарування Томосу про незалежність Православній Церкві України, про що мріяв предстоятель УПЦ владика Володимир (Сабодан), я з радістю це сприйняв і дуже вдячний владиці екзарху, за те що міг прислугуватись у такому, надіюся, корисному для нашого суспільства виданні», – розповів митрополит Олександр.



Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий