У ПЦУ закликали підтримати законопроєкт про військове капеланство


Синодальне управління військового духовенства (СУВД) Православної Церкви України закликало підтримати законопроєкт про військове капеланство №4626. 

СУВД ПЦУ на своїй сторінці у Facebook зробило репост допису нардепа Романа Костенка, в якому той розповідає про законопроєкт «Про Службу військового капеланства» і висловило сподівання, що в Україні дуже скоро ми «наблизимо рівень наших військ до стандартів країн – членів НАТО». 

Крім того, у ПЦУ нагадали, як починаючи із 21 листопада 2013 року українські капелани молитвою і словом підтримували активних громадян на Майдані Незалежності під час безперервного мітингу, який отримав назву Революції гідності. «Дехто з них були також контужені від шумових гранат, носили бронежилети та мали на них відмітки від куль і нікому навіть на думку не спадало запитати у них – що ви тут робите? Вони були совістю і душею Майдану». 

Після початку гібридної російсько-української війни, віроломно розв’язаної Російською Федерацією, капелани разом з добровольцями пішли на Схід України і перебувають до цього часу на фронті в зоні бойових дій. 

«Капелани – це не просто парафіяльні священники, – підкреслюють в СУВД ПЦУ. – Це патріоти України, які ризикують своїм життям, перебувають разом з нашими воїнами під обстрілами, отримують поранення, контузії, помирають від хвороб отриманих в польових умовах передової. Серед капеланів є й такі, хто пережив полон і тортури в підвалах окупованого Донбасу». 

«Пліч-о-пліч з добровольцями, військовослужбовцями Збройних Сил України, Національної Гвардії України, Державної Прикордонної Служби України, Служби Безпеки України, капелани гартують нашу перемогу на фронті. На сьогодні добровольчий капеланський рух перетворився в офіційний інститут військового капеланства і надалі буде невід’ємною складовою Збройних Сил і Військових формувань України». 

«Згідно стандартів НАТО, інститут капеланства працює в багатьох країнах Північноатлантичного альянсу, де капелани-офіцери будучи некомбатантами приймають участь у всіх діях своїх Збройних Сил», – йдеться у дописі СУВД ПЦУ. 

За словами української церкви, кожна з країн НАТО є світською, де держава і церкви відділені між собою. І найбільш секулярною серед них можна назвати Францію. «Але у їхніх військових формуваннях вже не одне століття діють військові капелани – представники різних релігійних конфесій, які є офіцери. Також і в Україні діє Закон, згідно якого церкви відділені від держави. Але також діє інший Закон про забезпечення державою права на свободу совісті та віросповідання. Тому військовий капелан і виконує дану функцію держави, а саме забезпечує дане право своїм військовослужбовцям. Окрім того, він є радником свого командира у релігійних питаннях, які являються дуже важливими у сучасних гібридних війнах». 

У ПЦУ пояснили, що капелан також допомагає своїм побратимам долати складні емоційні та моральні проблеми. Ефективність служби сучасного військовослужбовця багато в чому залежить також від ефективності капелана. 

В Українській церкві висловили сподівання, що дуже скоро Україна отримає капеланів, що є професійними військовослужбовцями і не маючи своєї цивільної парафії, але цілковито зосереджені на служінні своєму підрозділу. Це наблизить рівень наших військ до стандартів країн – членів НАТО.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий