Сім "гріхів" ОСББ "Печерська мрія"


Печерські пагорби споконвіку були одним з найбільш ласих шматків української землі. Незмінно коштовним за вартістю залишається кожен її метр і понині. Одним з доказів тому є події навколо збудованого у 2008-ому році майнового комплексу на столичній вулиці Євгена Коновальця під номером 32, пише УРА-Інформ. 
 
Від кінця 2017-го року у столичному регіоні активно опрацьовується нова шахрайська схема, пов’язана з організацією різноманітних ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Про це повідомляли як місцеві, так і загальнонаціональні мас-медіа. Приміром, портал "КиевVласть" з посиланням на матеріал телеканалу "1+1" наводить заяву начальника управління розвитку житлово-комунального господарства Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міськдержадміністрації Віри Радченко про те, що "потрібно зупиняти цей процес, тому що такі дії не можна залишати безкарними. Це дії спрямовані на захоплення майна будинку". За словами журналістів "1+1", ця схема стала можлива через недосконалість законодавства. Вона полягає у виникненні ОСББ, котре намагається перебрати на себе всі функції існуючого обслуговуючого підприємства і прагне отримати контроль над спільним та особистим майном інших членів багатоквартирного комплексу. Це відбувається при грубому порушенні існуючого законодавства – правління формується не з членів ОСББ, відсутність кворуму, підробка підписів тощо. Щось подібне сталось і з виникненням ОСББ "Печерська мрія", яке організували на базі секцій В і Г будинку 32 на вулиці Коновальця. 


 
Кричущим порушенням нормативно-правових актів, котре одразу кидається в очі (навіть не вникаючи у суть справи) є те, що єдиний майновий комплекс, який складається з 4 секцій, розділили навпіл. Це побачить будь-який (навіть, молодий та недосвідчений юрист). Звісно ж впало до ока це і самим співвласникам, адже це значно позначилось на якості обслуговування комплексу. 
 
"Єдиний житловий комплекс, який спочатку складався з будинків 32-А, Б, В, Г, розділили надвоє. Цей комплекс в себе включав енергоустановку, газові котельні, всі комунікації. І зараз не зрозуміло - хто за що відповідає. Коли все підкорялося житлово-експлуатаційному підприємству - всі питання вирішувалися. У ЖЕПу була цілодобова диспетчерська служба. Чергові електрики, сантехнік. В будь-який час, якщо сталися проблеми, викликалися люди і оперативно усували недоліки. Зараз у мене є зв'язок тільки з однією людиною - Ніна Миколаївна. Вона і бухгалтер, і майстер, і той же диспетчер", - наголошує власник нежитлового приміщення у будинку 32-г по вул. Коновальця Валерій Гоголін. 
 
Другим фактом незаконності створення ОСББ "Печерська мрія" є елементарна відсутність кворуму на установчих зборах. Але це, для бажаючих захопити контроль над будинками, не стало перепоною і цілком логічно призвело до третього порушення. Як відзначила нам власник приміщення у будинку 32-Г Анна, "на установчих зборах було тільки 34 співвласника. Не всі присутні, тому що це неможливо - їх зібрати. Так як багато мешканців тут не проживають, вони просто здають свої квартири. І тому кворуму на створення ОСББ не було з самого спочатку. Багато мешканців вважають, що це ОСББ незаконно створене. Зараз йдуть суди з цього приводу, тому що деякі підписи виявилися підробленими". 
 
Слід зазначити, що підроблені підписи стали причиною справжньої хвилі обурення серед членів ОСББ. Мешканці ще не до кінця можуть зрозуміти – звідки виникло нове громадсько-житлове утворення, а тут виявляється їхні підписи шахрайським чином підробили. А підписи деяких жителів будинків на Коновальця,32 дуууже дорого коштують. Нині серед мешканців створена ініціативна група, котра не лише налаштована на викриття керівництва новостворенного ОСББ у шахрайстві, але власними силами із залученням адвокатів та правоохоронних органів прагне довести справу до логічного кінця і змусити шахраїв відповідати за кримінально-процесуальним кодексом. 
 
Четверте порушення вже з галузі юридичної практики. Адже 2010-го року за цією адресою вже була спроба створити ОСББ. І знов таки з двох секцій, але тоді це були А і Б. Втім, проіснувало об’єднання співвласників "Прозорівське" аж півроку і, судовим рішенням було визнане недійсним, адже ОСББ не може формуватися на базі окремої частини цілісного майнового комплексу. Але нині, напевно, один з найвідоміших своїми дивними рішеннями суд в Україні – Печерський, відмовляється визнавати застосовану практику, як це робиться у цивілізованому світі, і просто ігнорує вже визнані рішення. 
 
"Печерський суд ігнорував рішення вищих судів про те, що "Прозорівське" ліквідовано і причину встановлено. В цьому випадку присутня підробка документів та підписів людей. Жильці подали до суду, бо вони матеріально засвідчили, що їхні підписи підроблені. Поліція порушила кримінальні справи. Але суддя не бере цього до уваги. Мені телефонують за тиждень до суду і кажуть – ви вже суд програли, тому що депутат Київради Наталія Манойленко вже у судді в кабінеті. Напевно, п’ють каву. Значить, зрозуміло – готуємось до апеляції", - заявив нам Михайло Мацієвський, директор товариства ЖБК "Митець", яке є забудовником цього комплексу і організатором товариства з обмеженою відповідальністю "Житлово-експлуатаційне підприємство "Щорса 32", яке і обслуговувало ці будинки. 
 
Звідси стає зрозумілим – хто ж стоїть за створенням ОСББ "Печерська мрія". Пані Наталія Вікторівна Манойленко – знаний у столиці юрист по майнових справах. А, головне, депутат Київської міської Ради. Тим більш, за своїм юридичним фахом – член постійної комісії КМР з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу. Тому, начебто мала б знати закони і розуміти, що керувати ОСББ може виключно співвласник будинку. А в нашому випадку тут виходить чергове – вже п’яте, порушення. 
 
"Манойленко не має права власності, але її чоловік володіє тут квартирою – Саленко Андрій Володимирович. І він був одним з організаторів цього. І він підробляв підписи, як це вже з’ясувала експертиза. Справа в тому, що в нього є заборгованість зі сплати за житлово-комунальні послуги ще за 2018 рік. У літні місяці минулого року він не заплатив за послуги з утримання будинку та прибудинкової території, централізованого опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення. Як такі люди можуть керувати ОСББ, якщо самі не платять комунальні послуги", - обурюється Михайло Мацієвський. 
 
Слід зазначити, що пані Манойленко, напевно, розуміючи незаконність створення ОСББ "Печерська мрія", зазначена серед уповноважених осіб лише як підписант. Директором же призначено Миколу Григоровича Д’яченка. Дуже цікава особистість з галузі печерської нерухомості. Він, звісно ж, також не є власником нерухомості на Коновальця,32. І це чергове порушення. Але цікавість в іншому – в історії пана Д’яченка це вже не перше ОСББ. Він справжній зіцголова Фунт з твору Ільфа та Петрова "Золоте теля". Адже на його рахунку ще й головування в ОСББ "Панаса Мирного 5", що також на Печерську. Тут же ще знаходиться орган самоорганізації населення "Комітет мікрорайону "Лаврський", де він зазначений директором. Ну, і товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспеццентр", що на печерській вулиці Суворова, також очолює Микола Григорович. Тож директор Наталією Вікторівною підібраний справді "професійний". 
 
Наступним – шостим, порушенням слід назвати черговість проведення зборів ОСББ "Печерська мрія". За законодавством вони мають відбуватись щонайменше раз на півроку. І перші такі збори відбулись майже у встановлений термін – 30 травня 2018-го. Але ось вже середина травня 2019-го, а протоколу зборів №2 так і немає. Та й підписання першого відбулось із порушеннями.

"Про те, що такі збори відбулися я дізнався пізніше. Мені особисто запрошення не було. Як я знаю, і багатьом іншим. За словами тих, хто був присутній - там зібралося 40-50 чоловік з загальної кількості мешканців будинків В і Г - 300-350 квартир, плюс мали бути присутніми власники нежитлових приміщень - це ще чоловік 20, плюс власники паркомісць. Також зазначу, що для легітимності рішення необхідні підписи 50 відсотків. Як вони набиралися - підписні листи отримували консьєржки по під'їздах. І мешканцям говорили: ось тут треба підписатися. І вони просто "купували кота в мішку", - наголошує Валерій Гоголін. 
 
Ну, і сьомим гріхом ОСББ "Печерська мрія" слід назвати нові тарифи від "правління" об’єднання. Від моменту передачі в експлуатацію цілісного майнового комплексу по вулиці Коновальця,32 тарифи на послуги ЖКГ встановлювало ЖЕП. Вони були одними з найнижчих в столиці. Однаковими як для житлових, так і нежитлових приміщень – 6,63 грн. з ПДВ за квадратний метр. І ось на зборах ОСББ 30.05.2018 (незаконність яких вже очевидна всім) "правління" в односторонньому порядку вирішило змінити їх. Вчинено дуже хитро. Для житлових приміщень – 6 грн. 52 копійки. Наче навіть дешевше, ніж було. Але вчитуйтесь у літери та цифри. По-перше, ОСББ не має сплачувати ПДВ. А це плюс гривня до тарифу від ЖЕП. По-друге, лише наприкінці протоколу №1 написано про запровадження нових видів сплати. 50 копійок за квадрат для створення резервного фонду. Та ще 1,5 гривні – на видатки капітального характеру. Тож плюс дві гривні і реальний тариф вже на третину вищий від ЖЕПівського. Ще більш гнітюча ситуація для нежитлових приміщень. Адже "правління" ОСББ без погодження, обговорення та обґрунтування встановила їм тариф у 9,78 грн. за метр. Плюс зазначені дві грн. і виходить вже більш, ніж вдвічі за встановлені Київською міською Радою параметри. 
 
Ось такі перипетії нині відбуваються в ОСББ "Печерська мрія". На цьому вони не закінчаться, адже 22-го травня мають відбутись чергові загальні збори. Там станеться ще низка порушень. Адже серед членів ОСББ вже ходять розмови про ініціативу зміни правління. Мовляв, пані Манойленко, відчувши «запах смаженого", намагається замести сліди і перекласти відповідальність на інших осіб. Як то було при захопленні приміщень ЖЕПу у секції "Г". Тоді відвертий рейдерський напад із залученням молодиків спортивної статури очолювали кілька жіночок не надто презентабельної зовнішності. Як казали потім свідки цієї події, жінки перебували у стані сп’яніння та ледь трималися на ногах. Тож ховатися за спинами інших та перекладати на них відповідальність для Наталії Манойленко вже давно норма. Та, напевно, не цього разу. Адже вже згадана ініціативна група мешканців, заручившись підтримкою більшості членів ОСББ, пообіцяла йти до кінця і довести справу до кримінальної відповідальності для організаторів 7 "гріхів" в ОСББ "Печерська мрія". Тема вкрай цікава і обіцяє розвиток. Тож ми і надалі будемо слідкувати за справою та інформувати читачів про подальший перебіг подій.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий