Подружка Катерини Чумаченко-Ющенко попередньо погодилася очолити Уряд

Міністр фінансів Наталія Яресько попередньо погодилася очолити Кабмін, висунувши кілька умов. Про це повідомляють джерела "Української правди" в Адміністрації Президента.
Відзначається, що стратегічна сімка, в яку входить найближче оточення президента і прем`єра продовжує умовляти Арсенія Яценюка піти у відставку.
Також протягом минулого тижня велися переговори з Яресько, в результаті чого вона все-таки попередньо погодилася очолити Кабмін, висунувши певні умови.
- Технократичний склад уряду без партійних квот і відсутність будь-якого політичного тиску з чийого б то боку.
- Діалог з парламентом безпосередньо. Підтримка ініціатив уряду усіма фракціями коаліції, включаючи БПП, де з деякими депутатами у нинішнього міністра фінансів непрості відносини. Наприклад, з Ніною Южаніною, яка в 2015 році зареєструвала альтернативний проект податкового кодексу.
Крім цього, Яресько запропонувала кілька кандидатів до майбутнього уряду - Бориса Ложкіна та Дмитра Шимківа в якості віце-прем`єрів, заступника міністра економіки Юлію Ковалів як міністра енергетики.
Також Яресько назвала кілька прізвищ тих, кого б вона не хотіла бачити в майбутньому складі Кабміну. Це - заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук, який раніше претендував на кандидатуру першого віце-прем`єра-міністра економіки, міністр енергетики Володимир Демчишин і міністр соціального розвитку Павло Розенко.
За словами джерел, в АП на такі умови попередньо погодилися.
Разом з тим, оточенні Порошенка обговорюються і інші кандидатури на посаду прем`єр-міністра. Зокрема, з грудня минулого року нардеп від БПП і давній політтехнолог Порошенко Ігор Гринів веде переговори з колишнім прем`єром Польщі і реформатором Лешеком Бальцеровичем, але той не дав остаточної згоди. "У нього є підтримка заходу, нашого середнього класу, він готовий реально чистити стайні від партійних призначенців", - говорить співрозмовник в БПП.
Пророблялися варіанти з призначенням Олександра Турчинова і Володимира Гройсмана. Останній в ефірі телеканалу "1+1" на питання про прем`єрство заявив, що нічого виключати не можна.
Але з цими кандидатурами виникає інша проблема - вони не влаштовують Захід. Турчинову не довіряють американці ще з часів 2014 року, коли він був в.о. президента. На Гройсмана західні партнери теж не погодяться, оскільки виникає проблема балансу влади - занадто близький він до президента.
Так що поки всерйоз обговорюється єдиний більш-менш простий сценарій - відставка Яценюка і формування уряду під керівництвом Яресько. Втім, співрозмовники в АП стверджують, що в останній момент діючий прем`єр може дати задню. "Все змінюється дуже швидко, і що найстрашніше - сценарію на найближчий час немає ні у Яценюка, ні у президента. Кожен з них просто намагається зберегти існуючий стан речей або обійтися мінімальними втратами", - говорить співрозмовник в АП.

"Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий