Реформи – ми їх наліпили із того, шо било...

Задав собі питання – а що можна назвати реформою? Як розмежувати терміни "реформа" та "поточне коректування"?
Для відповіді наведу приклад: маємо будь-який державний орган або певну сферу суспільного життя, назвемо це системою. Система функціонує за певними сталими правилами або законами. В результаті функціонування системи виникають негативні явища, які потребують усунення.
За логікою, якщо процес змін системи на краще полягає У БОРОТЬБІ З НЕГАТИВНИМИ ЯВИЩАМИ (що, безумовно, непогано), то такий процес є "поточним коректуванням" функціонування системи.
Якщо ж процес змін системи на краще полягає саме В УСУНЕННІ ПРИЧИН, що призводять до виникнення негативних наслідків (явищ), то такий процес має право називатися "реформою".
Щоб втілити саме "реформу" в життя, необхідно дати відповіді на питання:
1. Які саме негативні явища потребують усунення? (конкретний перелік без загальних формулювань).
2. Що є причиною виникнення цих негативних явищ? (знову конкретний перелік).
3. Яким чином можна вплинути на систему з метою усунення ПРИЧИН появи негативних наслідків, щоб ці негативні наслідки (явища) НЕ МОГЛИ виникнути (саме так - "НЕ МОГЛИ виникнути ", а не так - "НЕ виникали", це різні речі).
4. Що (конкретно, покроково) і в які строки необхідно зробити, щоб здійснити на практиці такий вплив на систему.
До чого це все?
Ось до чого - чи можуть наші горе-реформатори дати відповіді на ці питання щодо тих реформ, які вони вони вже ніби-то втілюють у життя?
Дуже схоже на те, що влада під виглядом реформи громадської вбиральні “впарює” нам звичайне прибирання в кабінках, щей за додаткові кошти громадян, а для цього розуму багато не потрібно.
Навіщо супільству влада, яка максимум на що спроможна - так це лише на прибирання лайна в кабінках (негативних наслідків)? Може є сенс обирати у владу не середньостатичний технічний персонал, який не виділяється з натовпу особливостями свого розумового розвитку, а тих, хто дійсно здатен створити такі умови, при яких у кабінках буде постійно підтримуватися чистота та порядок та при яких стане неможливим порушення встановленого порядку?
А ми обираємо тупаків у владу і терпляче чекаємо обіцяних ними змін на краще, хоча після них обов’язково знову настануть негативні наслідки, так як причини їх появи не усуваються.
Очевидним є те, що влада під виглядом реформ ліпить що попало, з чого попало і як попало, а те, що вийде - буде реформою. Так будь-який дурень зможе.

"Людина Розумна" для "Відкритої України"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий