«Живий щит» Кремля

Згадуючи прес-конференцію Володимира Путіна, яку він дав журналістам 4 березня поточного року в Ново-Огарьово не викликає подиву те, що Президент Росії дотримується своїх слів з педантичною чіткістю. Його фраза - «Если мы введём войска в Украину, то будем стоять позади женщин и детей», з військовою інтервенцією в Україну стала повсякденною реальністю.
Проросійські сепаратисти та кадрові російські військові в Україні добре користуються порадою Путіна прикриватися жінками та дітьми. Та й це не нова тактика для російської армії. Подібні «живі щити» росіяни використовували не раз у ході двох чеченських компаній. Наразі вже на теренах нашої держави проросійські бандформування діють як військові злочинці. Згадаймо штурм штабу українських ВМС у Севастополі, захоплення адміністративних будівель та міськвідділів міліції у східних регіонах.
З точки зору міжнародного кримінального права, подібні дії складають склад військового злочину. До того ж, погроза використання «живих щитів» в рамках міжнародного конфлікту, висловлена верховним головнокомандуючим армії іншої держави, може розглядатися як підбурювання до скоєння військового злочину. Нагадаймо Володимиру Путіну, що використання «живих щитів» заборонено статтею 23 (1) Третьої Женевської Конвенції (відносно військовополонених), статтею 28 Четвертої Женевської Конвенції (відносно цивільних осіб, які знаходяться під заступництвом) та статтею 51 (7) Додаткового Протоколу.
Тож, для Володимира Володимировича не за горами військовий трибунал над вами за усі ці військові злочини.
До речі, в Гаазі у пугало «Правого сектору» не повірять, тож кремлівським підлабузникам слід наймати адвокатів вже зараз. Оскільки прецедент Нюрнберзького трибуналу засвідчив, що на лавці підсудних перебуватиме багато «товаришів», навіть якщо з їх лідером щось станеться…

Kathy Goldenberg, "Відкрита Україна"
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий