У Чернівецькій області МСЕК перетворилася на потужний хаб з продукування ухилянтів


Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК), яка навіть у мирний час демонструвала зразки безпардонної корупції, тепер, у війну, перетворилася на конвеєр з видачі відкупних від мобілізації.

Судячи з того, на які, за інформацією правоохоронців, ціни хабарів за липову довідку про інвалідність буковинські медики сьогодні вийшли, мова йде про багатомільйонний кримінальний бізнес.

І Буковина тут серед лідерів.

Правоохоронці зафіксували, що наразі в області видано понад 5 тисяч сумнівних довідок про непридатність до військової служби. Якщо взяти до уваги, що сьогодні вартість однієї зросла від 5 чи 10 тисяч доларів до 20, то легко можна порахувати, що прибутки від підриву обороноздатності держави у найменшій області країни вже перевищили 50 мільйонів доларів США!

І цей бізнес став розрекламованим та практично легальним, а головне - ефективним.

Місцева МСЕК працює без збоїв, нон-стоп, даючи високі гарантії, вкладаючись у максимально стислі терміни. А її військовозобов'язані клієнти, отримавши відкупного, одразу ж потужною хвилею виїжджають за територію України.


Ділки настільки опірилися, що ігнорують навіть правоохоронців, а ті, хто все ж попався на хабарях, здебільшого відбуваються дитячим переляком.

Очевидно, що це було б неможливим, якби цю галузь не підпорядкував собі голова Чернівецької ОВА - Руслан Запаранюк.

І, схоже, саме ці шалені фінансові обороти дозволили йому впевнено почуватися у владному фотелі та ігнорувати думку громадськості. А ще плювати на інтереси держави та на економічну ситуацію в області, як і на застереження патріотично налаштованих представників інших гілок влади.


Більше того, складається враження, що й показові та жорстокі мобілізаційні заходи на вулицях Чернівців і райцентрів є настільки демонстративними з однією метою - перенаправити призовників та їхніх батьків на конвеєр МСЕК.

Те, що за великим рахунком йдеться про підрив обороноздатності держави, підігравання ворогу і загрозу майбутньому України, ділків, вірогідно, не особливо турбує. Як і те, що така позиція буковинської влади дискредитує президента та владу в країні загалом і підриває віру людей у Перемогу.

Керівником Чернівецької ОВА колишній банкір Руслан Запаранюк був призначений не так давно, але виглядає, що обжитися у владному кабінеті і сісти на фінансові потоки він встиг у максимально стислі терміни.

Як і зробити війну власною дійною коровою.

А величезні гроші, які потекли рікою, швидко прибрали не лише якісь моральні застереження та банальний страх, а й відповідальність за місію, делеговану йому державою.

І я би не здивувався одного разу почути, що нинішній чернівецький губернатор вже розгулює на якихось закордонних курортах. Скориставшись послугами тієї ж МСЕК, системою "Шлях" чи довідкою про опікунство від соціальних служб, котрі він теж у області "кришує". Ну і, звичайно, грішми, заробленими на зриві мобілізації.

Це коли вже конкретно запахне смаженим і коридорами ОВА почнуть снувати правоохоронці.

Але поки тихо, і конвеєр справно вивозить ухилянтів пачками, а кримінальні мільйонні статки примножуються, тож зриватися з такого хлібного місця він явно не збирається.


Напевно, від вседозволеності навіть не припускаючи, що караючий меч правосуддя та народний гнів доберуться і до нього.

А дарма.

Бізнеси на війні, горі, сльозах, крові завжди погано закінчуються. Як і зрада національних інтересів у найкритичніші для твоєї держави дні!

Ігор Самич

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 ☞ :

  1. Їбанута заказуха місцевої мафії. Де скріншоти, факти, цифри? Автора Ігоря Самича як журналітса, блогера чи просто якогось аналітика взагалі не існує. Скину посилання на цей сайт СБУ, най розбираються.

    ОтветитьУдалить
  2. Мда. Если бы это было правдой, то правоохранительные органы уже давно взялись бы за этого губернатора. А так, действительно, нет хотя бы каких-либо фактов, кроме художественного текста.

    ОтветитьУдалить