Борги – державі, гроші – в кишеню: на Чернігівщині процвітають схеми з державними землями


На Чернігівщині державне підприємство «Дослідне господарство «Іванівка» Національної Академії Аграрних наук через минулорічне рейдерство не змогло засіяти близько однієї тисячі гектарів площ. Це – третина від усіх посівних площ, яка наразі заростає бур’янами, хоча тут не було бойових дій і сіяти могли. Ті державні землі, які все ж вдалося посіяти, як стверджують місцеві, обробив і засіяв «якийсь депутат». Швидше за все мова йде про народного депутата Анатолія Гунька, який ще до війни засвітився у рейдерському скандалі і якому закидали покривання викрадення врожаю соняшника на суму в понад 150 мільйонів гривень.


Селянка з Іванівки на фоні незасіяного поля. Саме звідси восени минулого року вивезли в невідомому напрямку соняшник

Багатостраждальне ДП «ДГ «Іванівка» так і не змогло засіяти всі свої площі. До минулорічного рейдерства з крадіжкою врожаю додалася війна. За повідомленням колишньої працівниці підприємства Лариса Хотинченко журналістам видання ЧеЛайн біля однієї тисячі гектарів державних земель наразі обростає бур’янами, хоча тут не було бойових дій і сіяти могли. Більше того, інші землі, які засіяли, керівництво передало за схемою – державі збитки, а ділкам прибутки. Бо аграріями їх важко назвати. Жінка, так як і більшість працівників господарства переконані, що поставлений рейдерами керівник ДП працює не на державу і її інтереси під час війни, а продовжує обслуговувати інтереси ділків-шахраїв. Через це колектив підприємства звертається до керівництва Чернігівської ОВА з проханням звернути увагу на роботу держпідприємства та покласти край схемам з його обкраданням.


Залишки силосу, заготовленого ще минулим керівником, який, за словами людей, за місяць зробив більше, ніж нинішній за рік

«У нас нинішній директор підприємства прийшов у 2015-му чи 2016 році. До людей ставиться, як до собак. У нього не люди, а «цуценята». Зарплати він не платив майже рік, накопичилося приблизно 90 мільйонів гривень боргів, принаймні, торік так було. Люди піднялися, керівника цього хотіли зняти і поставити іншого директора. Андрія Віталійовича Скварського. Зрештою восени Скварський своєю технікою почав обробляти поля. До речі, кукурудзу збирали тоді під охороною підрозділу поліції з автоматами. Утім, у жовтні керівник Микола Половік зарплату всю людям таки виплатив, хоча в нас такі зарплати, щонавіть до мінімальних не дотягують – по три-п’ять тисяч гривень. А з листопада зновунакопичуються борги іззаробітної плати. І в Пенсійний фонд відрахувань не робить. Хоча люди на роботу ходять», – у коментарі для ЧЕ line повідомила Лариса Хотинченко.


Корови заледве пережили зиму

Крім того, як стверджує жінка, керівник господарства вирізав значну частину поголів’я ВРХ, люди з жовтня місяця сидять без заробітних плат, а поля держпідприємства  на підставі договорів прихованої оренди землі обробляє приватна техніка.


На вкрадене збіжжя можна сформувати танковий батальйон

За наявною інформацією, рахунки держпідприємства наразі заблоковані. Загальна сума боргів вже перевищили 90 мільйонів гривень.

Нагадаємо, минулого року навколо ДП ДГ «Іванівка»була справжня війна, з використанням спецназу поліції та тітушок, які кришували крадіжку самопрозниченим керівником Половік М.В.– з полів підприємства під наглядом поліції зібрали та вивезли у невідомому напрямку врожай соняшника на суму в понад 150 мільйонів гривень. Гроші на рахунок підприємства так і не надійшли. Як повідомляли ЗМІ, за схемою стояв нардеп Анатолій Гунько.

Відтак, через різного роду схеми держава втратила понад 200 мільйонів гривень – у цьогорічних цінах – це 50 танків. Тобто за ці кошти можна було відправити на фронт цілий танковий полк. Та замість танків хтось купує собі квартири, дорогі авто й продовжує паратизувати на землях Національної Академії Аграрних Наук.

Наразі Лариса Хотинченко обриває різні державні «гарячі лінії», аби розповісти про ситуацію, що склалася у її рідному селі. Каже, що хоче достукатися до Президента України, а нині принаймні її заяву подали до Кабінету Міністрів України.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий