Непрозорі тендери та «друзі на зарплатах» – керівників «Муніципальної охорони» Києва підозрюють в корупції

 


19 травня Київська міська прокуратура повідомила про підозру екс-керівнику столичного комунального підприємства «Муніципальна охорона» – Олександру Кацубо. Його підозрюють в присвоєнні мінімум 580 тис. грн, виділених з міського бюджету на проведення навчання та підвищення кваліфікації працівників КП. Наразі є всі ознаки того, що подібні послуги надавались підприємству хіба що на папері. Й не лише вони.

Кацубо загрожує реальний термін. Але дивує інше – що серед масових порушень КП «Муніципальна охорона», у тому числі фінансових, прокуратура звернула увагу та порушила справу поки що тільки за одним із таких фактів. Насправді ж їх значно більше. І цьому є підтвердження.

Заробітки на тендерах

Згідно з аналітичним звітом щодо правомірності господарської діяльності КП ВО Київської міської ради «Муніципальна охорона» за 2018-2020 роки, за період «правління» Олександра Кацубо та нинішнього радника Київського міського голови у питаннях ветеранів АТО, а до того – заступника директора з розвитку в КП «Муніципальна Охорона» Ігоря Марі фінансових порушень в підприємстві виявлено на десятки млн грн. А завдано збитків місцевому бюджету – на 1 млн 800 тис. грн. Звіт підготувало Адвокатське бюро «Циплін та партнери». Однак є підстави вважати, що і ці суми можуть бути не остаточними.

Лише на ремонт та технічне обслуговування службових автомобілів комунальне підприємство протягом 2019 року списало 1,4 млн грн. А загалом з 2019 по 2020 рік – 2,094 млн грн.

Наприклад, у 2019-му ремонт, ніби як, відбувся за рік двічі – з різницею в 7 місяців. У березні – за ремонт 6 машин КП заплатило ТОВ «Рено Доктор Сервіс» 192,2 тис. грн. А потім у жовтні – за ті самі роботи вартість була вже 510,5 тис. грн.

Водночас у жовтні 2019 року КП провело додаткову закупівлю послуг з технічного обслуговування 6 автівок – за 716 тис. грн. 2020 року ті самі послуги обійшлись у 675,5 тис. грн.

У підсумку виходить, що витрати на ремонт та технічне обслуговування ледь не перевищують вартість самих автівок. Так, за оцінками спеціалістів, за ці два роки КП переплатило приватному підряднику ТОВ «Рено Доктор Сервіс» за обслуговування машин щонайменше 30% від реальної вартості таких робіт.

Це не єдиний приклад неефективного використання бюджетних коштів керівництвом КП «Муніципальна охорона». У звіті звертають увагу на закупівлі спецодягу, під час яких постійним постачальником впродовж двох років виступало ТОВ «Торнадо».

Так, протягом 2019-2020 років з цим підприємством КП уклало 6 договорів. І щоразу вартість закупівлі була завищена мінімум на 30%.

За дощовики – 195,9 тис. грн за 280 штук. При реальній вартості 263 грн за один. Тобто переплатили 122,3 тис. грн. Ще 400 дощовиків за 316,8 тис. грн. Переплата 211,6 тис. грн. Взуття – 680 пар за 1 млн 393 тис. грн. Переплатили 547,3 млн грн. Це далеко не повний перелік.

Загалом співпраця КП «Муніципальна охорона» з ТОВ «Торнадо» обернулась для міста збитками у розмірі 881,2 тис. грн.

Серед інших сумнівних закупівель:

  • 208 тис. грн – за шестиденну оренду 20 радіостанцій (підрядник ТОВ «Вл-Сервіс»).
  • 40 тис. грн – за розробку стратегічного середньострокового плану КП «Муніципальна охорона» на 2020-2022 роки, що у підсумку не був використаний (підрядник ПП «Юнайтед ).
  • 3,4 млн грн – за постачання програмного забезпечення – системи реагування на пожежну, тривожну й охоронну сигналізації. У підсумку придбане ПО не відповідало технічним вимогам та по суті не забезпечувало виконання потрібних функцій (підрядник ТОВ «Смарт Технолоджі Юкрейн»). До слова, з цим підрядником КП підписало 2 договори на загальну суму 7 млн грн.
  • 90 тис. грн – за 15 відеореєстраторів з картами пам’яті (підрядник ТОВ «Секур Інтеграція»). При чому оплата товару була здійснена в той же день, як було оголошено результати тендеру. Такі випадки непоодинокі, що свідчить про можливе порушення принципу конкурентності під час проведення закупівель. Тобто переможець був заздалегідь відомий.

Пов’язані особи – хто покриває корупцію в «Муніципальній охороні»

Попри те, що наразі підозру вручили лише Олександру Кацубо, він не єдиний та, схоже, не основний фігурант схем, що продовжують жити в КП «Муніципальна охорона». Варто лише згадати, за яких умов створювалося це комунальне підприємство ще у 2017 році та хто його лобіював.

Так, серед активних ідеологів створення муніципального охоронного підприємства був нинішній керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.

Попри категоричну критику проекту рішення з боку профільних комісій Київської міської ради – таких як антикорупційна. Попри відсутність економічного обґрунтування та негативний висновок управління правового забезпечення міської ради – проект таки вдалося проголосувати. А пізніше, у 2019 році, саме Дмитро Загуменний наполіг на тому, щоб передати під охорону КП «Муніципальна охорона» – фактично на монопольних умовах – більшість об’єктів комунальної власності.

Це рішення також підтримали, не дивлячись на те, що воно не відповідає законодавству у сфері публічних закупівель, адже в теорії «замовлення» таких охоронних послуг містом мало б відбуватись на конкурентних засадах. Як результат, у 2019 році Антимонопольний комітет навіть відкрив справу стосовно КП «Муніципальна охорона» в зв’язку з «обмеженням конкуренції на ринку охоронних послуг в територіальних межах Києва».

Справа в тому, що чим більше комунальних об’єктів знаходиться під охороною КП, тим більшими є видатки з бюджету на утримання підприємства. А це – додаткові тендери й додаткові «заробітки». Тому не дивно, що свого часу Загуменний так наполягав на збільшенні кількості муніципальних об’єктів, які б охороняло саме КП «Муніципальна охорона».

Нагадаємо, що у 2021 році бюджет «Муніципальної охорони» складає 168 млн грн. При чому 99% дохідної частини КП – це надходження з місцевого бюджету: тобто, податки киян, які потім «успішно витрачаються» на сумнівних закупівлях та осідають в чиїхось кишенях.

До слова, про кишені. Одним із тих, хто відіграє ледь не ключову роль у схемах КП та по суті їх покриває, за інформацією осіб, наближених до керівництва «Муніципальної охорони», є примарний начальник Управління аналітичного забезпечення Київського міського голови (патронатної служби) Олексій Комаров. Чому примарний, бо інформації про нього та його посадові обов’язки вкрай мало. І навіть депутати Київської міської ради достеменно не знають, чим займається ця людина в стінах КМДА.

Комаров має власний кабінет у будівлі КМДА – під номером 908. Принаймні так було кілька років тому. Тоді екс-депутат Київради Юрій Дідовець (ВО «Батьківщина») навіть надсилав офіційне звернення на КМДА – про те, хто такий Олексій Комаров та в чому полягає його робота. Чіткої відповіді ніхто не надав.

Насправді ж, джерела повідомляють, що Олексій Комаров – «довірена особа», яка координує певні схеми в межах КМДА. Й зокрема ті, що пов’язані з діяльністю КП «Муніципальна охорона». Так, зокрема, закупівлі програмного забезпечення у підрядника ТОВ «Смарт Технолоджі Юкрейн», яке у підсумку не відповідало технічним характеристикам та виявилося по суті «непрацюючим», протягнув, ніби як, саме Комаров.

Єдині аукціони, в яких брало участь ТОВ – проводилося саме КП «Муніципальна охорона», а загальна сума контрактів складає 6,96 млн грн.

Серед інших осіб, яких називають причетними до корупційних оборудок в КП «Муніципальна охорона»: Олег Куявський – начальник Управління з питань взаємодії з правоохоронними органами по забезпеченню правопорядку та муніципальної безпеки КМДА, та Ігор Марі – голова Громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Муніципальна Варта» і заступник директора з розвитку в КП «Муніципальна Охорона».

«Марі фактично отримує кошти, свій відсоток, з усіх закупівель та мертвих душ в КП. Із того, що відомо – 1.5 млн грн на ремонті авто, 210 тис. грн на оренді рацій на 6 днів, 600 тис. на фіктивному навчанні. І це тільки те, що обговорюють вслух – в закритому колі. Куявський «куратор» закупівель спецодягу у ТОВ «Торнадо». Кожна закупівля – 20% відкату Куявському. А їх вже на 12 млн грн», – повідомляє джерело.

Зазначимо, що за весь час існування КП «Муніципальна охорона» підписала з ТОВ «Торнадо» 20 контрактів на загальну суму понад 12,4 млн грн.

Варто додати, що крім корупційних оборудок, Ігоря Марі також звинувачують в недостойній поведінці, що кидає тінь на всю ветеранську спільноту. Так у березні 2021 року його зупинили працівники патрульної поліції, нібито, як за водіння у нетверезому стані. «Після сигналу поліції про вимогу зупинити авто, водій – Марі Ігор – зробив коротку зупинку і помінявся місцями з пасажиром, після чого авто ще проїхало п’ятнадцять метрів», – повідомляли працівники патрульної поліції.

Однак їх свідчення суд при розгляді справи до уваги, схоже, не брав. Як і те, що автівка, на якій пересувався посадовець, належить саме йому – LAND CRUISER PRADO зазначений у декларації. Ігоря Марі суд виправдав, хоча, обіцяні ним записи з відеореєстратора, які ніби то мали спростувати звинувачення – він так і не надав. Замість цього приніс у суд справку від лікаря, яка, мовляв, підтверджувала, що Марі був тверезий.

До слова про декларацію. Остання була подана Ігорем Марі за 2019 рік. Згідно з документами, посадовець є власником – земельної ділянки під Києвом на 7700 кв. м, (Києво-Святошинський район), 3 квартир у Києві, одна з яких на 122 кв м, та вже згаданого преміального авто. Додатково 92 тис. доларів на банківському рахунку дружини.

Інших джерел доходів, крім як заробітної плати в КП «Муніципальна охорона» та в громадському формуванні «Муніципальна варта» Ігор Марі в декларації не зазначає.

«Це нормальна практика – наближені до Марі люди отримують в КП приблизно по 40 тисяч. На зарплати він також посадив свого водія, водія дружини. Решта – по 12 тисяч. Для нього та друзів «Муніципальна охорона» – це просто бізнес», – повідомляє джерело.

Наскільки правдивою є ця інформація – мусять перевірити правоохоронні органи. Однак, зважаючи на аналітичний звіт, масові порушення та дивні процеси навколо пов’язаних з «Муніципальною охороною» осіб, надана інформація таки виглядає досить правдоподібною.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 ☞ :