Олександр Коваленко: Російські спецслужби розгорнули інформаційну кампанію підриву ПЦУ зсередини

Фото взято з uc.od.ua

У відношенні Православної церкви України (ПЦУ) російські спецслужби через маріонеткові структури в Україні розгорнули масштабну інформаційну кампанію з дискредитації та підриву зсередини.

Нинішній 2021-й рік розпочався з низки організованих гібридною російською стороною інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) проти України. Якщо про ті з них, які мають політичне чи суспільне підґрунтя, говорить багато експертів, то про ІПСО, спрямовані проти важливого стовпа незалежності України – церкви – здебільшого просто замовчують, бо не трендова тема.

Між тим, РПЦ, пронизане вздовж і впоперек ФСБ та СВР Російської Федерації, не полишає ні на мить спроб реваншувати після провальної кампанії запобігання отриманню Україною Томосу про автокефалію та створення ПЦУ. При цьому ці реваншистські спроби були спрямовані протягом всіх цих років не тільки проти України, але й безпосередньо проти Вселенського патріарха з наміром розколоти православний світ зі створенням свого, особливого, високодуховного острову на 1/9-й суходолу.

Фактично, зазнавши поразки на всіх фронтах, витративши колосальні ресурси і не отримавши суттєвих результатів, а також загрузнувши у внутрішніх конфронтаціях, РПЦ та її агенти впливу в Україні за прямої підтримки російських спецслужб розгорнули нову кампанію з дискредитації ПЦУ.

Так, при безпосередньому використанні медійних ресурсів групи ОПЗЖ до їх закриття, а також низки інформаційних площадок, контрольованих РПЦвУ, і головної інформаційної зброї – блогера Анатолія Шарія, що знаходиться під прямим покровительством спецслужби РФ – РПЦ з початку цього року розгорнула кампанію точкових інформаційних ударів, покликаних підірвати церкву зсередини та внести розкол в її лави.

У даному випадку маються на увазі як прямі погрози представників партії Шарія та їх лідера на адресу єпископа ПЦУ Анатолія (Кулика), так і поширення у відкритих джерелах деяких анонімних листів з пропозицією зміщення митрополита Переяслав-Хмельницького та Вишневського Православної церкви України Олександра (Драбинка) – одного з двох єрархів Московського патріархату, які брали участь в Об’єднавчому Соборі, скликаному у 2018 році в Софії Київській Вселенським патріархом Варфоломієм.

Фактично, проти ПЦУ в даний час проводиться класична операція російської спецслужби, мета якої полягає в дезорганізації, дискредитації та, як наслідок, розколі цієї структури, організації або цілої країни, проти якої спрямована операція. І використовується, в даному випадку, як поширення фейків, так і маніпуляції, а також метод змішування правдивої інформації з елементами неправдивої, для спотворення загального сприйняття.

На цей час, дана ІПСО являє собою лише початкову стадію, яка не може розвинутись до потрібних масштабів через обмеження у відношенні телеканалів Віктора Медведчука, які, як відомо, знаходяться під прямим керівництвом російських спецслужб.

З іншого боку, очевидно, що цей напрямок в РПЦ, яка потерпає від внутрішніх протирічь (боротьба за владу патріарха Кіріла (Гундяєва) та митрополита Тіхона (Шевкунова)), а також, після низки нищівних провалів від Томосу ПЦУ до Амманського “зборища”, обраний як найбільш оптимальний, за нинішніх умов. Це означає, що найближчим часом, кількість інформаційних нападок на ПЦУ лише зростатиме, і вони будуть мати досить радикальний характер. Бо, якщо для реалізації політичної провокації потрібно оплатити людський ресурс із середньою ставкою 200 гривень за годину, то у випадку з філіалом РПЦ в Україні – РПЦвУ, у них достатньо серйозний безоплатний потенціал.

І навіть окрім цього потенціалу, є чимало псевдопатріотичних організацій, що отримують фінансування з Росії, і які можуть здійснити провокацію, що викликає публічний осуд та невдоволення, що в повному обсязі відповідає дискредитаційному спрямуванню даної ІПСО.

Окрім того, дана активізація ІПСО російських спецслужб на релігійному плацдармі пов’язана з майбутнім візитом Вселенського патріарха Варфоломія до України, що станет ще одним потужним та непоправним ударом для позицій РПЦ – як однієї з метастазів “русского міра” в Україні. Тому РПЦ та її філія в Україні, а також спецслужби РФ будуть робити все можливе та неможливе, щоб зазначений візит зірвати.

Як кажуть, попереджений – захищений!

Джерело: Олександр Коваленко, воєнно-політичний оглядач
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий