Передвиборна благодійність Гедульянова: звідки бабки у підозрюваного в казнокрадстві?

 


Підкуп соціально незахищених людей під час виборів вже давно є сумним трендом української «демократії». Це й гречкосійство, започатковане «космічним» мером Києва Леонідом Черновецьким. Це й гра у так звані «виборчі сітки», на яких добре знається БПП-шник Сергій Березенко. Це й загальновідома схема з роздачі окулярів пенсіонерам від «підрахуя» Сергія Ківалова. Ківаловський благодійний фонд на виборах у 2012 році роздавав сотнями окуляри під програму «Одеса іншими очима».

На жаль, люди виховані радянським союзом, смиренно віддають свої голоси за різних негідників, що дарують їм гроші, гречку, окуляри тощо. Саме тому, поява чергового такого передвиборно-благодійного фонду в Боярці, викликає обурення.

Такий собі «Благодійний фонд Вадима Гедульянова», де сам Вадим є «почесним президентом», вже кілька місяців безкоштовно роздає окуляри на території майбутньої Боярської ОТГ. Таким чином політтехнологи Гедульянова створюють класичну «виборчу сітку» на зразок «ківаловської».

Звісно ж, допомагати людям треба. Особливо, коли ти успішний і заможний. Коли усім зрозуміла прозорість походження твоїх коштів. А от тут до нашого «благодійника» є кілька запитань. Які чомусь і досі не ставлять йому відповідні антикорупційні структури.

Отже, звідки у 30-річного хлопця з порожньою декларацію гроші на благодійну організацію та на прямий підкуп виборців? Давайте розбиратись.

Вадим Гедульянов – 1990-го року народження. Освіту отримав в Одеській юридичній академії глави ЦВК часів Кучми-Януковича Сергія Ківалова. Був членом Партії Регіонів.

У 2015 році несподівано переїжджає до столиці і майже одразу стає «величиною» у Києво-Святошинському районі. На той момент його декларація абсолютно порожня – ані нерухомості (навіть спільної з батьками), ані авто, ані вагомих заощаджень.

Як правильно заробити на політиці, Гедульянова навчили старші куратори. ЗМІ пишуть про те, що ними раніше виступали голова Києво-Святошинської райдержадміністрації Мирослава Смирнова та кум мера Києва Артур Палатний. Для початку, у 2016-му, молодий та спритний екс-регіонал йде на угоду з совістю і підсиджує тодішнього голову Києво-Святошинської райради Олександра Тигова. Того самого, який і запропонував йому переїзд на Київщину і влаштував до списку БПП.

Смирновій та Палатному було важливо, аби молодий хлопець, посівши посаду голови району за допомогою «палацового перевороту», візував допуск до місцевих будівельних підрядів «правильні» компанії. З чим він власне і чудово впорався. От тільки ремонти та будівництва комунальних об’єктів здійснювались на «тяп-ляп». А це призводило до аварій, трагедій та прискіпливої уваги з боку органів контролю та правоохоронних структур.

Про одну з таких аварій чула без перебільшення вся Україна. Мова йде спортивну арену «Favorite Fit» у місті Вишневому Київської області. Там 1 грудня 2018 року під вагою снігу провалився дах. Будувала спорткомплекс, вартістю понад 18 мільйонів гривень, компанія ТОВ «Антарес-Груп» з Києва, а монтажем арки даху займалась фірма ТОВ «Південьмонтажбуд» з рідного для Гедульянова міста Одеса.

Цікаво, що на відкритті спортивної арени Вадим Гедульянов заявляв: «Ми сьогодні будуємо об’єкти, аналогів яким дійсно не має в нашій державі. І пишаємось, що саме наш район є найспортивнішим на Київщині». На відкритті комплексу були присутні усі «фігуранти»: сам Гедульянов, як голова району, його «наставниця» Мирослава Смирнова та на той час народний депутат Артур Палатний.

Ці ж троє з пафосом відкривали у березні 2019 року амбулаторію у селі Білогородка. Медзаклад збудували за кошти районного бюджету – вартість робіт становила 58 млн. грн! Ще 5 мільйонів виділила із місцевого бюджету Білогородська сільська рада. Візував будівництво звісно голова району Гедульянов.



Тендер на будівництво, який згодом був доповнений додатковою угодою, виграла ТОВ ВК «Тепло». І саме цю фірму варто запам`ятати, оскільки вона згодом допоможе Вадиму Гедульянову з його власним житлом.

ТОВ ВК «Тепло» у 2018-му році також виграла тендер на реконструкцію загальноосвітньої школи №5 у місті Боярка. Вартість ремонту склала більш як 35 мільйонів гривень, однак органи контролю тривалий час не дозволяли відкрити школу, оскільки ремонтні роботи були проведені вкрай недбало. Цікаво, що додаткові угоди щодо збільшення кошторису укладали навіть без тендеру, аргументуючи це тим, що фірма вже й так проводить роботи з реконструкції.

За даними бізнес-пошукової системи YouСontrol, компанія ТОВ ВК «Тепло» була створена в 2005 році. Засновники - АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Тарсонис-інвест» і Костянтин Вотяков.



В той же час Костянтин Вотяков є одним із кінцевих бенефіціарів ТОВ «Білий шоколад». Ця фірма збудувала шикарний житловий комплекс на березі озера у Києво-Святошинському районі – ЖК «Білий шоколад сity lake». Тут і яскрава архітектура, і сучасні дитячі майданчики, і все необхідне для люксового життя поблизу столиці. За даними сайту з нерухомості «ЛУН» вартість квадратного метра в ЖК складає близько 14 тис гривень.



Саме в час, коли всі вищезгадані тендери та договори на ремонти та будівництва комунальної власності візував голова району Вадим Гедульянов, він зміг стати щасливим власником аж двох квартир в ЖК «Білий шоколад». Одна квартира на 100 квадратів, інша – на більш як 80 квадратних метрів. От тільки нібито сплатив він за ці квартири не по 14 тисяч за квадрат, а усього по 2000 гривень. Виникає запитання, чи не є це винагородою за беззаперечну згоду на підряди в районі?



Отже, пов`язані між собою особи збудували та відкрили спорткомплекс, у якому з початком зими обвалився дах. Вимили з бюджету майже 60 мільйонів гривень на будівництво непотрібної медамбулаторії. А згодом відремонтували школу за 35 мільйонів, яку не відкрили через погану якість робіт. Чи не є це корупцією у чистому вигляді? До слова, решту менших підрядів в основному виконували ще три фірми. Цікаво, що у них один і той самий директор, який зовсім випадково, був одногрупником Мирослави Смирнової.

В декларації Гедульянова за 2019 рік є майно, ринковою вартістю близько 5 мільйонів гривень, зокрема, дві квартири в «Білому шоколаді» та позашляховик «Тойота Прадо». Звідки це все у нього взялося? Зарплата голови райради ну дуже скромна.

Відтак, історія несподіваного збагачення колишнього голови Києво-Святошинського району Вадима Гедульянова цілком типова для корупціонерів. Якби не нові обставини. Нині йому оголосили про підозру у розтринькуванні державних грошей, хоча сам він дуже хотів би стати головою Боярської ОТГ. Як він з такими багажем намагатиметься переконувати людей, сказати важно. Але вже зараз він пішов протоптаною стежкою – почав підкуп виборців. Зокрема і «мавпуючи» свого наставника Сергія Ківалова. Такий собі «одеський Робін Гуд» - обкрадав державу, аби потім віддати електорату - окулярами і гречкою.

Так і хочеться запитати: Вадиме, а хто спонсорує цей бенкет? Забудовник спортивної арени, дах якої міг вбити людей? Чи той, хто робив ремонт школи, яку так і не змогли відкрити, бо вчитись там небезпечно? Відповіді більш як очевидні.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий