Карпатський національний парк знову в центрі уваги правоохоронців



Проблема переведення державних заповідних земель у приватну власність – одна з найгостріших на поточний момент. Особливо це стосується таких привабливих регіонів як Карпати.

Знову в фокусі уваги Карпатський національний природний парк, вищі посадові особи якого підозрюються у незаконному виведенні земель природно-заповідного призначення з власності парку і передачі цих ділянок приватним особам для ведення бізнесу та інших посадових зловживаннях.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи сільських та селищних рад Яремчанської міської ради та відділу Держземагенства в м. Яремче, погодили технічну документацію та передали у власність громадянам земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства та для громадської забудови (для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд) в різних населених пунктах Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, які відносяться до земель природо-заповідного призначення та перебуває в користуванні Карпатського національного природнього парку.

На цих землях будуються як приватні будинки, так і цілі туристичні комплекси. Це не тільки позбавляє державу цінних природних ландшафтів, але також наносить шкоду екосистемі регіону, оскільки сміття та неочищені стоки від туристичних комплексів скидаються прямо в гірські річки. За останні 10 років територія Карпатського парку стала меншою на більш, як 24 гектари, на яких незаконно приватизовано більш як 300 ділянок. При цьому, необхідно зауважити, що у власності чинного директора Карпатського національного парку Володимира Слободяна знаходиться понад 5 га земель в межах Яремче-Яблуниця, а у його заступника Олександра Киселюка – півгектара і три приватні будинки загальною площею 540 кв.м.

Водночас пралісові ділянки до тепер офіційно не індефіковані і не внесені в матеріали лісовпорядкування. Ведеться ще одне кримінальне провадження щодо вирубки і продажу деревини за заниженими цінами. Згідно інформації Івано-Франківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та Прикарпатської універсальної товарної біржі ціна для лісодеревини, яка реалізовувалася Карпатським НПП по відповідних сортиментах, є значно нижча від цін, встановлених на території відповідних об`єктів природно-заповідного фонду області та середньоринкових цін по Україні. Необґрунтоване встановлення на території вищевказаного об`єкту природно-заповідного фонду низьких цін на лісодеревину різних асортиментів порід призводить до недоотримання значних коштів державним бюджетом. Тому, службові особи Карпатського НПП, допустили розтрату майна (деревини), відчуживши її по заниженій вартості, шляхом зловживання своїм службовим становищем, чим державним інтересам спричинено тяжкі наслідки.

Відтак парк стає все менш популярним серед туристів. В порівнянні з будь-яким навіть найменшим польським парком, Карпатський парк приймає відвідувачів менше в 10 разів, при тому, що потенціал Карпатського парку є суттєво більший ніж будь-який з національних парків Східної Європи.

Ми будемо стежити за ситуацією довкола зміни керівництва Карпатського національного парку. Нова влада задекларувала намір рішуче боротися зі старими корумпованими схемами, тож подивимся, наскільки ці декларації будуть відповідати реальним діям.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 ☞ :

Отправить комментарий